Klubrádió, július 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 05. )
Utolsó hozzászóló: M. Ilona (2012. október 01. )
Két-három évvel is nőhetne az átlagéletkor, ha elegendő D-vitamin lenne a szervezetünkben – de a magyar lakosság 80%-ának szervezetében jóval kevesebb a D-vitamin, mint kellene. Miért kell erre különösen ötven fölött felett figyelnünk? Milyen ásványi anyagokat izzadunk ki, s ezeket hogyan jó pótolni? Tényleg több vitaminra van szükségünk, vagy ez csak marketingfogás: azon ritka alkalmak egyike, ahol a középkorúakat is célcsoportnak tekintik?
A tesztoszteron-szint csökkenése nem az életkor szükségszerű következménye, a férfi nemi hormon pótlása nem csak a szexuális életben fontos, hanem segít megelőzni az infarktust. És a nők? Javult-e az ösztrogén-pótlás megítélése az elmúlt években? Hogyan mérlegeljük józanul az előnyöket és a kockázatokat? Jogos-e az oly sokszor hallott vélemény, hogy a hormonrendszer érzékeny egyensúlyába nem jó beleavatkozni? A műsor vendége ma Lakatos Péter endokrinológus, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.
A műsor utolsó negyedében pedig a Szenior önkéntes programról hallhatnak. Ősszel hatan utazhatnak Erdélybe, ahol három hétig segítenek majd időseknek és gyerekeknek.
Első rész, 11.40 perc
Lakatos PéterMit tudunk a D-vitaminról, ami nem is vitamin, hanem hormon?
Lakatos Péter endokrinológus szerint döbbenetesen keveset – pláne ahhoz képest, hogy ez az anyag milyen fontos szerepet tölt be életünkben, s hogy hiánya mekkora bajokat okoz. Télen mindenkinek kevesebb termelődik a szervezetében, s az utóbbi időben nyáron sem töltődünk föl, mert félünk a bőrráktól. Pedig elég lenne naponta 15-20 perc a napon, annyi pedig egyáltalán nem veszélyes. az idősebbeknek különösen oda kellene figyelniük a téli pótlásra és a nyári napra, mert a ebben az életkorban már a szervezet nehezebben állítja maga elő a D-vitamint. Aminek hiánya egyébként nem csak az angolkórként ismert betegséget okozza, hanem egyebek mellett a daganatok kialakulásában is szerepet játszik.
Második rész, 12.24 perc
Az emberek D-vitamin-szentje mérhető lenne, mégsem mérik – ezt azonban azért nem tartja problémának Lakatos Péter, mert szerinte a lakosság túlnyomó részében biztosan kevés van ebből a hormonból. Egy amerikai kalkuláció szerint, ha pótolnánk a hiányt, akkor a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne, és akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában. Végső eredményként 2-3 évvel is nőhetne az átlagéletkor. Dr. Lakatos Péter szerint Magyarország lakosságának D-vitaminnal való „feltöltése" évente tízmilliárd forintba kerülne – miközben az egészségügyi kiadások 200-250 milliárd forinttal csökkennének.
Harmadik rész, 12.57 perc
Amelyben a férfi- és a női nemi hormonról beszél az endokrinológus.
Mi az összefüggés a tesztoszteron hiánya és a férfiak elhízása között? A történetben melyik a tyúk, s melyik a tojás? Fontos (lenne) tudni azt is, hogy a férfi nemi hormon hiánya azonban nem csak szexuális élet zavaraiért és a túlsúlyért felelős, hanem jelentősen növeli az infarktus kockázatát is.
És a nők? Évtizedekig hitték, hogy az ösztrogén-pótlás védi a nőket az infarktustól. Ma már tudjuk: jóval bonyolultabb a helyzet. Az időben, a menopauza kezdetétől adagolt ösztrogén tényleg véd, ha azonban csak évekkel később kezdi el valaki a pótlást, akkor ellenkezőleg: még növeli is a veszélyt. És egyáltalán: szabad-e beavatkozni hormonok pótlásával az élet finoman kiegyensúlyozott rendszerébe?
Negyedik rész, 10.50 perc
logoAmelyben F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője arról a Szenior önkéntes programról beszél, amit honlapunkon mi is meghirdettünk. Amíg nálunk csak elvétve talál hasznos elfoglaltságot, aki nem feltétlenül a pénzért keres munkát, addig Európa számos országában nagy hagyománya van ennek. Az Alapítvány azért szervez csere-utakat, hogy minél többen megtapasztalhassák ennek a munkának az örömeit. Olasz és szlovák partnerek után most Erdélybe várnak hat jelentkezőt, akik három hétig dolgoznak majd a gyulafehérvári Caritas szervezésében a szociális ellátásban: idősotthonban és gyermekek közt tevékenykedhetnek.
A részletekről itt olvashatnak.