Klubrádió, szeptember 12-i adás

Létrehozta: admin (2012. szeptember 13. )
Mit jelent az öregedés fiziológiai és lelki szempontból? Miért szorongunk tőle? Mit jelent a leromló-, a szokásos- és a sikeres öregedés? Mit kell megtanulnunk, hogy minél egészségesebben és kiegyensúlyozottabban lehessen végigélni ezt a hosszú periódust? Felüljünk-e az öregedés-gátlás csábító és egyre jövedelmezőbb ideájának? Mit kell tudomásul venni, Mit megőrizni, s mit kell elengedni? A mai adásban az ELTE intézetigazgatója, Bárdos György segít szembenézni mindazzal, amivel nem szeretünk szembenézni.
Első rész, 8.47 perc
Bárdos könyve„Az öregedés az időben, de nem az idő miatt zajló folyamat” – írja könyvében Bárdos György. De mit jelent ez? Tudjuk, hogy minden létező öregszik. Öregszenek a kövek is. Biológiai alapvetések. Ha elfogadjuk is, hogy ez a természet rendje – mikortól tart öregedésünk? Ez a folyamat mennyiben a biológia-, s mennyiben a társadalom által meghatározott?Második rész, 14.09 perc
Miért nincs pontos definíciója az öregedésnek? Miért fontos számunkra, az ecetmuslica és a fonálféreg? Ezekben az állatokban ugyanis már megtalálták azt a gént, amelyet befolyásolva kitolható az öregedés. De egyáltalán nem biztos, hogy ez az embereknél is ilyen könnyen megy majd. Hol van az emberi életkor természetes határa? Biológiai vagy társadalmi okai vannak inkább, hogy ezt a kort még soha senki nem érte el?
Harmadik rész, 12.57 perc
Bárdos GyörgyDefiniáljuk, mit is jelent pontosan a leromló-, a szokásos és a sikeres öregedés? Mi mindentől függ? Miért, hogy mindenki tudja a biológiai okokat, sejti a társadalmit – de senki nem akarja tudni, hogy ő maga tehet a legtöbbet, hogy lassú és boldog legyen életének ez a szakasza? Mit nevezünk antiaging-nek, s miért tartja ezt Bárdos professzor inkább marketing- sőt, markecing kategóriának? Szerinte az öregedést meggátolni nem lehet – de lassítani, kitolni, szebbé tenni igen! Miért nincs társadalmi, népegészségügyi program, amely elmagyarázná az embereknek, hogy mit tehetnek ők maguk saját, boldogabb öregedéséért?
Negyedik rész, 10.38 perc
Miért olyan fontos a civil társadalom szerepe abban, hogy az emberek tudják, mi a jó nekik – és meg is csinálják, amiről tudják, hogy kellene? Hatalmas segítség, ahol civil szervezetek, egyesületek kínálnak közös programokat, hogy megtaláljuk és megszeressük, amire szükségünk van. Tele a piac öregedés-gátló táplálék-kiegészítőkkel: mit higgyünk, s mit ne a reklámok ígéreteiből? A szervezet szól, hogy mi a jó neki: figyeljünk, meddig esik jól a fizikai- és szellemi terhelés – és menjünk el a határig!