Klubrádió, november 21-i adás, benne három nő - három írónő

Létrehozta: admin (2012. november 22. )
Utolsó hozzászóló: admin (2012. november 22. )
Három nő és három könyv ma a Nagy Generáció stúdiójában. Egy zongoraművész-író – Frideczky Katalin a párkapcsolatokról. Egy pszichiáter-író –Belső Nóra a szeretői kapcsolatokról és egy színésznő-író – Békés Itala az Égi játszótársakról.
Első rész, 9.34

FrideczkyAmelyben Frideczky Katalin zongoraművészt, zongoratanárt hallják, akit éppen most minősítettek túlkorosnak abban, amihez ért.Frideczky könyve Évtizedek óta ír, de csak három éve publikál. Először zongorázni halljuk, de aztán magáról is beszél. Párkapcsolatairól – elbeszélései főleg ezt a témát járják körül. Véleménye szerint az írás és a zene is a kitárulkozásról szól. Mert csak úgy érdemes. Szeretők és szeretettek, birtoklók és kapcsolatukban is egésznek megmaradók Salto Vitale című, most megjelent, immár második novelláskötetében.

Második rész, 11.43 perc

Belső Nóra könyveamelyben maradunk a párkapcsolatoknál, de most ezt az oly sok problémát hozó területet egy szakember szemüvegén át nézzük. Belső Nóra könyve, az Utak egymástól a pszichiáterBelső Nóra gondolatait mutatja meg szeretetről és a kapcsolatokról. Történetek kapcsolatokról és válságokról, szeretetről, elfogadásról. És arról, hogy az oly sok örömöt és drámát hozó válságok persze ötven fölött is előfordulnak. Úgy mint a húsz-harminc évesek között? Talán nem pont úgy. Mert a kor azért tapasztalatot, bölcsességet is hoz. És még egy mondat a könyvből: Az elmúlás ellen szerelemmel lehet csak küzdeni.

Harmadik rész, 11.10 perc

Békés ItalaA műsor második felében Békés Itala a vendég. aki – hiába, hogy 85 éves – használja a Facebookot. És érdekli az internet ezer újdonsága, csak éppen nincs rá ideje. Mert játszik, mert ír, mert gondolkodik. Közben bőrnadrágban és színes holmikban jár. Ért ehhez is: divat- és jelmeztervezőnek tanult, mielőtt színpadra állt. De a színészet is kevés volt – ezért kellett az írás. Mert a teljességre, az alkotásra vágyik. Közben hetente háromszor tornázik, nyaranta evez. „Én nem vesztettem el a paradicsomot” – válaszolja arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolja a kora.

Negyedik rész, 11.58 perc

Békés Itala könyvBékés Itala maga a színháztörténelem. Első fellépésekor Bajor Gizivel állt egy színpadon – s máig emlékszik annak ruhájára. elképesztő a memóriája. Ahonnan sorra hívja elő a hajdani barátokat, kollégákat. Most könyvében, az Égi játszótársakban olyan színészekről ír, akik mára elfeledett színházakban játszottak. Ez számukra is egy darab halhatatlanság. Nekünk pedig olyan múlt, ami nélkül szegényebbek lennénk. Békés Itala pedig szalad tovább: ír, s a következő estjét állítja össze.