Klubrádió, május 2-i adás

Létrehozta: admin (2012. május 03. )
Milyen perspektívát látnak maguk előtt az ötvenesek-hatvanasok Japánban és Görögországban? Milyen szerepet töltenek be a közösségekben? Élnek-e még egyáltalán a közösségek? Milyen szerepe van ennek a generációnak a nagyon gyorsan öregedő japán társadalomban? Van -e mediterrán középkorú életstílus? A műsor vendége Vihar Judit, aki magyar, de lélekben japán, és Kanaki Elena aki görög szülőktől származik ugyan, de lélekben magyar.
200 fényévnyire tőlünk, a Naphoz nagyon hasonló csillagot találtak brazil csillagászok – de van-e ott Földhöz hasonló bolygó, s vannak-e rajta értelmes lények? Kapunk-e üzenetet valaha a világűrből? Kell-e attól félni, hogy értelmes lények megtámadják a Földet, ha megtalálják? Az XXL-es Nagy Generáció mai is aktív tagja Almár Iván űrkutató csillagász, aki két hete ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.
Első rész, 11.57 perc
vihar juditJapán a világ egyik leggyorsabban öregedő országa, de élethossz-rekorder. Több mint ötmillióan töltötték be a századik életévüket, az átlagéletkor férfiaknál nyolcvan, nőknél nyolcvanöt év – mondja a szigetországot jól ismerő Vihar Judit. Viszont gyermek alig születik – az átlag alig éri el családonként az egyet. Nem így a görögöknél, ahol családonként általános a három gyerek, s bár a százéves kor ritkaságszámba megy, a várható élettartam nagyjából annyi, mint Japánban. Melyik társadalom hogyan tekint az idős korosztályra?
Második rész, 11.56 perc
Tékozló ország vagyunk, mi szemétre vetjük legnagyobb értékeinket. Nem így a japánok, akik megbecsülik értékeiket. Ott az idős emberek tudására igényt tart a társadalom. Dolgoznak is sokat, ezért nincs annyi idejük a családra. Talán ezért olyan sok a válás, amikor már felnőttek a gyerekek. 
kanaka ElenaKanaki Elena arról beszél, hogy létezik-e még ma is a mediterrán életérzés, illetve hogy milyen drámai változásokat hozott az emberek életében az elmúlt néhány év. A válság hatására sorra vesztik el munkájukat, megélhetési lehetőségüket az emberek. A nők élete hatványozottabban nehéz: őket teszik ki először állásaikból, s a család életének összefogása is egyre kilátástalanabb.

Harmadik rész, 11.14 perc
Almár Iván2008. február 4-én, a NASA rádióteleszkópja a Beatles „Across the Universe” című dalát sugározta a Földtől 431 fényévre lévő Polaris csillagkép északi csillaga felé. A szimbolikus eseményhez Paul Mc Cartny az alábbi üzenetet fűzte: Csókoltatom az idegeneket! Minden jót! Paul. És milyen üzenetet küldött volna az űrkutató-csillagász Almár Iván, aki évtizedek óta foglalkozik a SETI-vel, amely az idegen, értelmes civilizációk jeleit kutatja? Ötven évvel a tudományos kutatások megkezdése után tudjuk-e pontosan, hogy mit és hol kell keresni?
Negyedik rész, 12.36 perc
Almár Iván nemrégiben töltötte be a nyolcvanat, de ma is dolgozik: ír, előad, szervez. Mi hajtja? Volt-e példaképe, amikor ő kezdte a pályát, s hogyan látja: lobog-e a mai fiatalokban épp oly magasan a láng, mint azokban, akik fél évszázaddal ezelőtt létrehozták az űrkutatás tudományát? Ő ötvenes éveiben kezdett el érdeklődni a SETI iránt – mi vitte oda? S végül az álmodozás: ha a technika lehetővé tenné, hová utazna, mit nézne meg közelről – akár a Naprendszerben, akár azon kívül?