Klubrádió, 2012.01.25-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 26. )
Utolsó hozzászóló: kikelet (2012. február 01. )
Mi az, amit még nem kaptam meg az élettől? Ugye, ismerős ez a gondolat? Ötven körül és utána gyakran forgatjuk a fejünkben. Kínzó, izgató, de mindenképpen változásra serkentő. Merre megyünk, mi történik bennünk, amikor azt érezzük, hogy még van valami dolgunk a világban? Kívül vagy belül teszünk rendet – vagy teremtünk káoszt? Hogyan éljük meg az életközépi válságot és átesünk-e rajta mindannyian? A műsor vendége Bagdy Emőke pszichológus és Szűcs Andrea családjogász.
Első rész, 11.31 perc
Bagdy EmőkeMit tettem eddig? mit értem el? Milyen eredményeim születtek, mit tudok felmutatni – és mi nem sikerült még? Ötven körül, ötven fölött a legtöbb embernek eljön a számadás ideje. Bagdy Emőke szerint nagyon téved, aki azt hiszi, hogy egy másik ember, egy másik kapcsolat hoz majd könnyű megoldást problémáira. Ha megy is, a batyuját mindenki viszi magával – mondja a pszichológus. Kivételek persze vannak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek ritkák, tényleg csak kivételek. A statisztika szerint többnyire a férfiak lépnek ki a régi kapcsolatból, és aztán a nők válnak el.
Második rész, 11.26 perc
Ötven fölött szinte elkerülhetetlenül jön a krízis. Segíthet-e a bölcsesség, hogy átvészeljük? Miért van az, hogy ebben a korban a nők férfiasabbak, a férfiak nőiesebbek lesznek? Milyen biológiai okok állnak a változás hátterében, s lehet-e haszna ezeknek a változásoknak?
Már és még – ezt a két kulcsszót már a családjogász Szűcs Andrea használja, mert szerinte ez a két szó nagyon gyakran kerül elő az életközépi válság korában.
Harmadik rész, 12.48 perc
Szűcs AndreaTudták, hogy a legtöbb ember elsején vagy tizenötödikén hagyja ott házastársát? A válóperes ügyvéd az elköltözés dátumából már azt is tudja: harmadik személy áll a költözés mögött. Miben különbözik a fiatalon, közösen kezdett házasság egy ötven körül induló új kapcsolattól? Lehet-e tapintatosan, a közösen felépített életet, gyereket nem veszélyeztetve kiélni a kíváncsiságot, az új kapcsolat iránti vágyat? Mit tegyen a másik? Érdemes-e arra várni, hogy hátha elmúlik a lángolás? És ha igen, akkor meddig érdemes? A szakember szerint három év a határ, onnan már nincs visszaút.
Negyedik rész, 12.32 perc
Három év után a különélést már a bíróság is közös megegyezésként értelmezi. A válás azonban nem az egyetlen út a konfliktusok megoldására.
Miben és miért más az életközépi válság férfinak és nőnek? Miért nagyobb a gyermekvállalási kedv ilyenkor a férfiakban? Az élettársi kapcsolat vagy a házasság ad nagyobb biztonságot ebben a korban? Bátorság vagy botorság otthagyni otthont, biztonságot, gyereket a bizonytalan, de talán utolsó esélyért?