Klubrádió, 2012. február 22-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 23. )
Miért halnak olyan fájdalmasan korán a magyar férfiak? Miért kell 10 akár 20 évet jó eséllyel egyedül élnünk? Nemzeti átok ez, vagy ismerjük fel végre, mik az emberöltők óta kísértő rossz modellek. Mennyiben hibás az anya, hogy mire készíti fel a fiát? Mennyiben hibás a nő, aki elvárja, hogy a férfi erős legyen? És emennyiben hibás a férfi, aki macsó, megmentő, eltartó és mindenható szerepében lép fel? És egy alternatív pálya, egy férfi, aki 60 fölött új lemezzel jelent meg. A Nagy Generáció mai két vendége Kopp Mária orvos pszichológus professzor és Mihály Tamás Liszt díjas zenész.
Első rész, 10.35 perc
Mihály Tamásamelyben Mihály Tamás, az hamarosan ötvenedik születésnapját ünneplő Omega együttes tagja beszél arról, hogyan éli meg saját korát. A felmérések szerint egy magyar férfinak ugyanis mindössze 64% esélye van arra, hogy megérje 64-ik születésnapját, miközben erre egy svédnek 86% sansza van. Magyar zenészek, magyar előadók – hogyan élt, s hogyan él ma a Nagy Generáció?
Második rész, 13.15 perc
Kopp MáriaA társadalom átalakulását a férfiak sokkal jobban megszenvedik, mint a nők – mondja Kopp Mária orvos és pszichológus. Dúl ugyanis a verseny: ha a barátom sikeres, akkor ez biztosan az én kudarcom is. Ez azonban nincs ingyen: a rivalizáló férfiak tíz évvel kevesebbet élnek. Európa tán leginkább individualista országa a miénk, de míg a hozzánk (ebben) hasonló Hollandiában mindenkinek sok erőt és biztonságot ad az összetartás tudata, addig erre nálunk nemigen számít senki.

Harmadik rész, 12.57 perc
Az özvegyek – pontosabban az özvegy nők országa vagyunk. A férfiak hét évvel kevesebbet élnek. De persze ez az átlag csak. Egy jó házasságban élő férfinak ötször akkora az esélye, hogy megérje a 69. születésnapját, mint egy szinglinek. A macsók országa vagyunk. Rivalizáció és a koszorúerek állapota.
Negyedik rész, 12.46 perc
A boldog emberek tovább élnek. Hogyan függ össze a várható élettartam és a pénz, valamint a társadalom jövőbe vetett hite? Oxicotin, a bizalom-hormon. Bár kevesen tudják, de a az érintés (a bizalomteli érintés) a legjobb szorongásoldó. A hosszabb élet kulcsa: idős emberek, akik fogják egymás kezét.
„Csak tíz év múlva ne ez a dal legyen” – énekelte Cseh Tamás. Vendégeink meg arról beszélnek, hogy milyen sokat számít, hogy látunk-e távlatot, látunk-e jövőt magunk előtt.