Klubrádió, április 25-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 26. )
Miért akarja megfenyíteni az egészségügyi kormányzat azokat a cukorbetegeket, akik nem tartják be a diétát? És egyáltalán: megfenyíti-e? Drasztikus vagy természetes, hogy a kezelés minősége attól is függ, mit tesz a beteg a saját állapotának javítása érdekében? Lesznek-e szövődményei annak, ha valaki nem a legmodernebb kezelést kapja? Mit tudunk a 2-es típusú cukorbetegségről, ami a középkorú és idősebb korosztályban népbetegség? Meg lehet-e előzni? Halmos Tamás diabetológus professzor válaszol.
Cukorbetegség után cukrászda. Egy orr-fül-gégész főorvos és egy bölcsész, mindketten jóval ötven felett, megnyitotta Solymáron a Zazzi cukrászdát. Ennek hét éve már. A játékos cukrászat irányzatát képviselő, inkább a kifinomult ízlésű vendégeket megcélzó Zazziról – no meg az újrakezdésről Dr. Erdős Melinda mesél.
Első rész, 10,54 perc
Halmos TamásKiket akar megnevelni az egészségügyi kormányzat azzal az új rendelkezéssel, amelynek alapján ki kell zárni a legmodernebb kezelésből azokat, akik nem tartják be az orvos előírásait, nem tartják be a diétát? Halmos Tamás professzor arról is beszél, hogy van-e baja a hagyományos (emberi) inzulinnak. Kell-e szövődményektől tartania annak, aki azt kapja? Mivel tud többet az analóg kezelés, ami hatszor annyiba kerül? Mi a Magyar Diabetes Társaság véleménye, s miért lobbizik? Egyáltalán – mi az a 2-es típusú cukorbetegség?
Második rész, 12,54 perc
A statisztikák szerint a 900.000 ember szenved cukorbetegségben, de az orvosok úgy vélik, hogy minden felismert betegre jut egy lappangó, aki beteg, de még nem tud róla. Hogyan lehet laboratóriumban biztosan kimutatni a kórt? És miért érdemes utánajárnunk, mit vesztünk, ha csak későn ismerjük fel? Hogyan lehet megelőzni? Igen, már megint a régi nóta: életmód, étrend...! Megöl minket, ahogy élünk? Végül mindez tágabb keretben: a metabolikus szindróma.
Harmadik rész, 10,03 perc
Erdos MelindaCukorbetegség után cukrászat! Nem is akármilyen. Magazinok, gasztroblogok kedvence volt jó ideig az a két őrült nő, Varga Margit és Erdős Melinda, aki ahelyett, hogy jól megérdemelt, alacsony nyugdíját élvezte volna, cukrászdát nyitott Solymáron. Mint dr. Erdős Melinda mondja, a vendégek az elején kevésbé lelkesedtek. A fura színű izéket látva a pultban, azt kérdezték: tessék mondani, rendes sütemény nem is lesz? Ni vitt rá egy orr-fül-gégészt és egy bölcsészt, hogy a biztonság és a nyugalom helyett pénzüket kockáztatva a napi 10-12 óra munkát válassza? És hová juttatta a sok lelkesedés, munka és párizsi tanulás a Zazzit?
Negyedik rész, 09,30 perc
amelyben arról beszél a főorvosból lett cukrászinas, hogy mi az a francia cukrászat, s hogy hogyan lehet játékos egy sütemény. Milyen gyümölcsből dolgozik, akinek mindene a minőség, s aki a tökéletesre hajt? Miért nem lehet itt úgy dolgozni, mint annakidején, otthon a nagymama? A mai cukrászat, mint kémiai műhely. Igaz-e, hogy a cukrászok utálják a süteményt? S a végére a leírás: hogy készül a kor divat-sütije, a macaron.