Klubrádió, augusztus 1-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 02. )
Egy szakma a siker, a pénz és a létbizonytalanság háromszögében. Miért és hogyan ugrik le a szakember a 18-ik emeletről egy dobozba? Hány éves korától nem ugrik már? Van-e lelki, fizikai, időbeli korlátja a nem mindennapi szakma gyakorlásának? Lehet-e csinálni egy életen át, vagy érdemes visszavonulni, váltani, és más kihívásokat keresni? Lehet-e követni az égve zuhanás, a lóról vívás, a sorozatos sebesülések technikai változásait, a szakma újdonságait negyven éven át? Macsó dolog ez vagy nagyon is racionális? A műsor vendége ma a szakmai Oszkár-díjra jelölt, közel hatvan éves Piroch Gábor, kaszkadőr.
Első rész, 10.34 perc
Piroch GáborMi a három legfontosabb dolog egy kaszkadőr életében? Hogyan került be vendégünk a „nagy csapatba”? Gyula vitéz télen-nyáron, Egri csillagok – 1996 előtt nem is számított szakmának Magyarországon a kaszkadőrség. 96 óta – nem utolsósorban Piroch Gábornak köszönhetően – ugyan már elismert szakma, de ettől persze még elzavarják, ha nem tetszik, amit csinál. És abban, hogy lesz majd következő film is, csak reménykedni lehet.
Második rész, 13.14 perc
Ma már ő a „nagy öreg”, aki a a szakmát tanítja. Mit tart Piroch Gáborfontosnak a kezdők életében? Mit követel meg a fiataloktól? Sérülések: hogyan lehet kivédeni – vagy ha teljesen kiküszöbölni nem lehet, hát legalább számukat, következményüket csökkenteni? Mi változott a szakmában az elmúlt évtizedek alatt? Hogyan s mikor terjedtek el itthon is a védőfelszerelések? A vízválasztó, amely megnyitotta az Amerikába vezető utat: Vörös zsaru (Arnold Schwarzeneggerrel). Magyar kaszkadőrök az itt forgatott szuperprodukciókban, akiket sajnos még mindig csak kiszolgálóknak tekintenek.
Harmadik rész, 14.24 perc
Piroch Gábor89-ben hívták meg először Amerikába, de az engedélyeket megszerezni évek munkája volt. A Titanic: hét hónap forgatás és sok-sok tanulás Mexikóban. Amerika, ahol mindent előről kellett kezdeni, mindent ismét be kellett bizonyítani. A karriert ott is felépíteni nem volt könnyebb, mint égő házakból ugrálni ki.
Negyedik rész, 9.48 perc
Közel a hatvanhoz Piroch Gábor úgy döntött, hogy szabadság, szerelemkaszkadőrként szakít Amerikával, s ezentúl itthon dolgozik. És tanul: beiratkozott a Testnevelési Egyetemre. Szabadság, szerelem – ez a film hozta meg neki a legnagyobb elismerést, hogy szakmai Oszkár-díjra jelölték. A kaszkadőr életpályáján hol van a csúcs? És utána? Aki ennyi mindenre vállalkozott már életében, az kell, hogy most is tudjon váltani. És a sport? Mindenkinek. Nem aerobic vagy konditerem: kinek mi esik jól. De azt minden nap.
Piroch Gábor honlapja: itt.