Klubrádió,április 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 05. )
Lássuk egymást élőben címmel hirdettük meg első személyes találkozónkat március 31-én. (Az erről szóló beszámoló és képgyűjtemény itt található.) A program három pódiumbeszélgetéssel indult. Karsai György színháztörténész, Sárkány Mihály néprajzkutató és Bagdy Emőke pszichiáter volt Mélykuti Ilona és a mintegy háromszáz résztvevő vendége. A beszélgetéseket rögzítettük. Mostani adásunkban az első kettő hallható.
Első rész, 9.34 perc
Karsai Györgyamelyben Karsai György színháztörténész, a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-Filológia Tanszékének vezetője még nem saját szakmájáról, beszél, hanem arról, hogy mi az az erkölcsi minimum, amely nélkül szétesik a társadalom, arról, hogy hogyan születhet meg majd Schmitt Pál phd fokozata, s arról, hogy ez az egész történet mit jelent a magyar tudományosság számára.


Második rész, 09.30 perc
Van-e különbség a francia és a magyar egyetemisták politikai beállítottsága, radikalizmusa között – faggatta Mélykuti Ilona Karsai Györgyöt, aki évekig tanított francia egyetemeken. Miért nem Politizál a színháztörténész az wgyetemen, s miért nem is tűri el ezt a diákoktól sem? Oidipusz és Örkényí Macskajátéka – hogyan jelennek meg korok és korosztályok a színházban az ókortól napjainkig?
Harmadik rész, 10.35 perc
Sárkány Mihályamelyben Sárkány mihály először arról beszél, hogy miért érzi úgy: az ő korosztály (is) a Nagy Generáció. Milyen volt már szabadabban lélegezni 1963-ban, milen könyveket lehetett már rendelni külföldről, milyen volt az élet az egyetemen? Mi az a gazdasági antropológia, aminek kutatója lett itthon és Afrikában? Miért volt életre szóló élmény a Teleki Sámuel nyomát bejáró fél éves expedíció?
Negyedik rész, 12.25 perc
amelyben a néprajzkutató afrikai tapasztalatairól beszélt. Tulajdonviszonyok, nemekés nemzedékek a kikuju nép életében. Miért élnek rövidebb ideig a nők a gazdaságilag fejletlenebb népeknél, s mi lehet az oka, hogy a fejlett világban a férfiak hamarabb halnak meg?