Klubrádió, július 18-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 19. )
Utolsó hozzászóló: szilvakék (2012. május 16. )
!!A 2012. május 9-i adás ismétlése!!
Hűséges, de kéretlen társunk a fájdalom. Régi vicc, hogy ha 50 fölött egy reggel arra ébredsz, hogy nem fáj semmid, hát már nem is élsz. Csak vicc? Milyen típusú fájdalomhoz kell hozzászoknunk, elviselnünk vagy lázadnunk ellene? Miért hőstett szenvedni? Miért gondolják még ma is sokan, hogy a beteg ember viselje el a fájdalmát? Mit jelez a fájdalom?
Meddig lehetünk önállóak a fájdalomcsillapításban, s mikor forduljunk orvoshoz? Mekkora része a fájdalomnak a félelem? Hogyan változtatja meg a fájdalom a mindennapi életünket?
A mai adásban Embey-Isztin Dezső fájdalom-specialistát, Prezenszki Zsuzsa pszichiátert és Szökő Éva gyógyszerészt, egyetemi tanárt hallják.
Első rész, 10.09 perc
Embey-Isztin DezsőIgaz-e, hogy lassan elhasználódunk, mint egy gépezet, s ötven fölött természetes, hogy fáj mindenünk? Embey-Isztin Dezső szerint csontrendszerünk már huszonöt éves korunkra kialakul, s onnantól tulajdonképpen már kopik – de ebből nem következik, hogy ötven fölött fájdalommal kell élnünk. Prezenszki ZsuzsaPrezenszki Zsuzsa pszichiáter arról beszél, hogy a fájdalom nem csak szervi jelenség, az attól való félelem gyakran jobban fokozza a fájdalmat, mint maga a betegség. A fájdalom-specialista nem vonja kétségbe, hogy egyes fájdalmak mögött esetleg csak pszichés okok húzódnak meg, de szerinte ezt csak akkor szabad kimondani, ha a szervi okokat sikerült teljesen kizárni.
Második rész, 13.16 perc
Szökő ÉvaMi is tulajdonképpen a fájdalom? A nemrég megjelent „Fájdalomcsillapítás” című könyv egyik szerzője, a gyógyszerész Szökő Éva definiálja a fájdalmat, illetve annak különböző fajtáit. Beszél az akut és a krónikus fájdalom különbségéről, s arról, hogy meddig hasznos a fájdalom. A könyv szerkesztője, Embey-Isztin Dezső ezt azzal egészíti ki, hogy elmondja, milyen sokat segítenek ma a diagnosztikában a modern műszeres vizsgálatok. A fejfájás, és annak tucatnyi, lehetséges oka. Nem minden fejfájás migrén! Egy rossz beidegződés, amikor mintegy trenírozzuk önmagunkat a fájdalomra. De trenírozhatjuk-e magunkat a fájdalom ellen?
Harmadik rész, 12.26 perc
Viselünk-e felelősséget önmagunk iránt? Mit kell tennünk ötven fölött? Magyarország is aláírta az Európa Tanács deklarációját, amely kimondja, minden embernek joga van a fájdalom nélküli életre – de mit jelent ez a gyakorlatban? A fájdalom nem elfogadható, de nem kell-e attól félnünk, hogy hozzászokunk a csillapítókhoz? Hány napig próbálkozzunk magunk, s mikor menjünk orvoshoz? Milyen és mennyi gyógyszert szabad beszednünk orvosi ellenőrzés nélkül? Különösen vigyázzunk a paracetamollal, amely többféle, együtt szedett szerben is lehet, de amelyből nem szabad napi 4 mg-nál többet beszedni. A nonszteroid gyulladáscsökkentők veszélye, mellékhatásaik.
Negyedik rész, 8.31 perc
Mit tehetünk ötven fölött, ha fájdalom nélkül akarunk élni, de nem szeretnénk állandóan tablettákat szedni? Mi más lehetne a három szakember válasza: életmód, táplálkozás, mozgás. Egy kis vita a stúdióban arról, hogy le lehet-e még fogyni ebben az életkorban. Egy rövid ismertető a vitaminokról – itt nincs vita, hogy az alma és a répa – magyarán a természetes eredet a jobb. És abban sincs vita, hogy soha nem késő...