Klubrádió, június 27-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 28. )
Utolsó hozzászóló: Oszi52 (2012. június 28. )
Friss hír, hogy a Fidesz frakciója azt kéri a kormánytól, hogy jelentős kedvezménnyel támogassa néhány csoport – köztük az 55 év fölöttiek – foglalkoztatását. A részleteket a frakcióvezető, Rogán Antal mondja el. És mit várnak a munkaadók? Lát-e lehetőséget a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára arra, hogy érdemi stratégia szülessen az 50+ munkanélküliség enyhítésére?
A pszichológust arról kérdezzük ma, hogy miért lenne nagyon fontos, hogy a munkájukat elvesztő középkorúak szakembertől kérjenek lelki segítséget – és hogy szerinte miért nem teszik ezt.
A műsor második felében arról hallhatnak, hogy a minden napi sport – még ha csak 50 felett kezdi is az ember – segít kivédeni szinte az összes civilizációs betegséget. Ezt bizonygatja majd saját példájával a szuper-triatlonista Iron Man, a Vasember (hétköznap Kocsár László szakedző), és erről beszél majd a Magyar Szenior Úszók Szövetségének elnöke, Csaba László is, aki beszámol a szép magyar sikereket is hozó szenior úszók világbajnokságáról, amit nemrégiben tartottak Riccionéban.
Első rész, 14.51 perc
A műsor első része az ötven fölöttiek foglalkoztatásáról szól. A VOSZ elnöke, Dávid Ferenc kezdi, aki arról beszél, hogy bár az idősek foglalkoztatása egész Európában gond, nálunk különösen nehézzé teszi a rengeteg képzetlen fiatal (akik szintén nem találnak munkát), valamint hogy ez a korosztály nagyon népes: közel háromszor annyian születtek a Ratkó korszakban, mint ma. És akkor a recesszió mindent bénító hatásáról még nem is beszéltünk.
Rogán AntalA Fidesz frakcióvezetője a napokban jelentette be, hogy a frakció azt kéri a kormánytól, hogy jelentős kedvezményekkel javítsa több korcsoport munkához jutásának feltételeit – ezek között vannak az 55 év fölöttiek. Bár Rogán Antal konkrét számokat csak hétfőre ígért, műsorunkban elmondta, hogy most tényleg jelentős változásokat akarnak, s tudják, ehhez jelentős kedvezményeket kell adni a munkaadóknak.
Második rész, 8.51 perc
Dávid Ferencamelyben ismét Dávid Ferencé a szó. A VOSZ főtitkára szerint nagyon bíztató, hogy a kormány végre tárgyalni akar velük (is) a foglalkoztatásról, annak pedig még jobban örült, hogy ma úgy látszik: a politikusok végre belátták, hogy egy néhány százalékos adócsökkentés nem lenne elég az ötven fölöttiek foglalkoztatási gondjainak enyhítésére. Persze sok még a nyitott kérdés, így például a nyugdíjak vagy a bérpolitika ügye, de úgy látszik, végre elindult valami. És ha már a Nagy Generáció műsorában beszélt, Dávit Ferenc megegyezett Mélykuti Ilonával, hogy a portálon most elindult Munkatárs-közvetítőt a VOSZ a hozzá tartozó, közel tízezer vállalkozással megismerteti.
Harkanyi AdrienneHarkányi Adrienne pszichológus ezek után arról beszélt, hogy milyen fontos lenne, hogy a munkájukat elvesztő középkorúak szakember segítségét kérjék, hogy minél előbb fel tudják dolgozni ezt a traumát. A szakember szerint átlag fél év, mire valaki ismét alkalmas lesz egy új munka megkeresésére, ellátására.
Harmadik rész, 12.10
Kocsár László3800 méter úszás, 180 km kerékpár és 42 km futás. Ennyit kell teljesítenie annak a triatlonistának, aki igényt tart az Iron Man (Vasember) címre. Kocsár lászló szakedző, aki idén tölti be az ötvenet, már tizenegy bajnokságon bizonyította be, hogy képes erre. De nem csak önmagával küzd, hanem a világgal is. Dolgozatával és edzői munkájával azt bizonyítja be az embereknek, hogy az aktív mozgás, a sport képes felvenni a harcot a civilizációs betegségekkel. És hogy sosem késő elkezdeni.
Negyedik rész, 10.05 perc
Csaba LászlóCsaba László, a Magyar Senior Úszók Szövetségének vezetője is a sport fontosságát hangsúlyozza. Most jött meg a Riccionéban megrendezett senior világbajnokságról, ahol 92 éves versenyzőnk is szerzett aranyérmet, de voltak más magyar sikerek is. Ő is úgy érzi, hogy egyre többen sportolnak idős korukban – mint mondta, egyszerűen elképesztő, hogy erre a világbajnokságra tízezer úszó nevezett!