Klubrádió, június 20-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 21. )
Honlapunkon elindítottuk a Munkatárs-közvetítő 50+ oldalt. Ez a "Nagy Generáció" által kínált lehetőség, piactér, ahol - reményeink szerint - egymásra talál, aki munkát keres munkát vagy kínál. Tudjuk, hogy korosztályunkban szinte lehetetlen boldogulnia, újra kezdenie annak, aki valamiért elveszítette a munkáját, de próbáljuk meg a lehetetlent! Adásunk első részében és a közeljövőben is gyakran fogunk a munkáról, a munkakeresésről beszélni. Ma Andor László, az Európai Bizottság fogalkoztatás-politikáért felelős biztosa, Tóth Anikó, a Workplus vezető fejvadásza, Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője és Molnár Gabriella újságíró mondja el véleményét. Az adás második felében megismerkedhetnek egy nyughatatlan lélekkel, aki volt már külkeres, idegenvezető, újságíró – s amikor hetven évesen abbahagyta a munkát, megtanult tűvel festeni – vagyis a gobelin technikáját. Nemsokára első kiállítása nyílik.
Első rész, 13.25 perc
Van-e az Uniónak stratégiája arra, hogy az ötven fölötti korosztály ne szoruljon ki a munkaerőpiacról? – most formálódik - mondja Andor László, a foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos, aki elmondja, hogy azt már világosan látják: a fiatalok munkanélkülisége egész más kezelést követel, mint az idősödő korosztályé. Sajnos Magyarország rossz választ adott a 90-es évek elején a problémákra. Engedte – sőt, ösztönözte – a munkájukat tömegesen elvesztő embereket, hogy nagyon korán nyugdíjba menjenek. Ennek a rossz stratégiának máig isszuk a levét. Itthon nagyon sokat kellene tenni ezért a korosztályért. Pénz lenne hozzá: erre való az Unió szociális alapja, de ez önmagában kevés. Párbeszéd kellene a munkaadókkal és a társadalom civil csoportjaival, és tanulni kellene azoktól az országoktól (mint például Svédország), ahol már előrébb tartanak.
Tóth Anikó, a Workplus vezető fejvadásza nem látja rózsásnak a jelenlegi helyzetet. Mint mondja, nálunk hátrányban van az idősebb generáció: sokan nem beszélnek idegen nyelveket, régi szakképesítésük sem sokat ér – és persze mindezt nehezíti a válság, amelynek gödréből még nem látszik a kiút.
Második rész, 10.37 perc
A Jól-lét Alapítvány a pálya-újrakezdő nők segítségére alakult. Vezetője, Keveházi Katalin szerint mindenki lehet újrakezdő, de persze más a szülésről visszamenni akaró fiatal helyzete, és más azoké, akiket ötven fölött elbocsátottak. Nekik először magát a helyzetet kell valahogy feldolgozni, aztán jöhet a barátok köre – s amikor mindez nem segít, hát muszáj megtanulni életrajzot írni, versenybe állni. A sikertelenséget pedig sokan nem tudják elviselni: feladják, vagy a (sokkal kiszolgáltatottabb) szürke/fekete gazdaságban keresnek munkát.
Molnár Gabriella, aki még főszerkesztőként indította el a Nők Lapja Alkotótábort, saját sorsán tanulta meg, hogy milyen, amikor elveszti valaki az állását. De az Alkotótábor neki is – mint sok másnak- segített. Hiszen ezért van. Hogy az emberek megtalálják saját értékeiket, önbizalmukat. Aki bele akar kóstolni, a hét végén megteheti, mert kétnapos tréninget szerveznek. Érdeklődni, jelentkezni ezen a címen lehet.
Harmadik rész, 12.45 perc
Németh KatiNémeth Katalin 68 évesen delfinekkel úszkált, 70 évesen pedig sárkányrepült a sivatag fölött. Ez utóbbit azonban nem szerette annyira, mint azt, amikor (60 évesen) ejtőernyővel húzták fel a magasba. Mára – állítja – lenyugodott.Németh Kati 70 évesen nyugdíjazta magát, de persze nyugodni nem tudott, hát az internetről megtanulta gobelin technikáját. „Én tűvel festek” – mondja, miközben arról beszél, hogy hamarosan nyílik első kiállítása is.
Aktív életében reklámmal foglalkozott, beutazta és megtanulta a világot. Aztán váltani kellett – így lett magán-idegenvezető, aki speciális utakat szervezett.
Negyedik rész, 9.06 perc
Németh KatiAmikor a reklámszakember és idegenvezető Németh Katalinnál csontritkulást állapítottak meg, tudta, ismét eljött a váltás ideje. Arra gondolt, hogy biztos a betegségből is lehet valami jót kihozni. Így lett a csontritkulásos betegek ügyeit intéző szervezet sajtófőnöke. És persze ebből is tanult. Leginkább azt, hogy a betegséget el is lehet fogadni, be lehet építeni az életbe – hogy idős korban, betegen is lehet teljes életet élni.