Klubrádió, 12.19-i adás - régi budapesti zenékről, házakról

Létrehozta: admin (2012. december 20. )
Utolsó hozzászóló: admin (2012. december 20. )
Hogy szól ma a húszas évek kávéházi zenéje? Van- e köze az akkori budapesti kultúrának a maihoz? Mi köze a cigányzenének az undegroundhoz? Mi tart egyben egy 15 tagú zenekart, ahol majd’ minden énekes a magyar könnyűzene sztárja? Meddig és merre tart a Budapest Bár története? Gáncs Andrea az 5 éves Budapest bár kitalálója, producere beszél erről.
Hogyan lett élhető egy, a tízes években épült, teljesen lerobbant budapesti épület? Egy évtizeddel azután, hogy lebontásra ítélték, megújult a Mika Tivadar ház az Erzsébetvárosban, a Kazinczy utcában. Georgette Avruch, a ház tulajdonosa beszél ma küzdelemről és kompromisszumról - és arról, hogy igenis lehet olyan megoldást találni, ami hasznot hoz a városvédőnek és befektetőnek is.
Múlt és jelen két tételben – a mai Nagy Generációban.
Első rész, 10.22 perc

Gáncs Andrea- Anyámék mulatós, társaságba járó emberek voltak, s gimnazista koromban utáltam az ilyen dalokat, nótákat. Mégis, az akkor hallott „Szívemben bomba van” lett később az első dalunk, aminek egy feldolgozását akkor hallottam először – mesél Gáncs Andrea kulturális menedzser a Budapest Bár születéséről.
Kit keressen a régi dalokhoz előadónak az, aki azt szeretné, hogy a fiatalok elfogadják? Hol, s hogyan tud találkozni a közel évszázados zene és szöveg a mai undergrounddal?

Második rész, 14.34 perc

Budapest Bár„Nékem csak Budapest kell” – éneklik a dalban. De mi kell mindebből a mai, modern zenekarok frontembereinek? Miért kattantak rá oly sokan közülük annyira, hogy vállalták: cigányzenekar előtt énekelnek? És miért fogadta oly szívesen a közönség – legyen az a Katona József színház vájt fülű nézője vagy a Volt Fesztivál szakadt, fiatal látogatója? Lehet-e párhuzamot találni a hajdani, színes, európai kultúrát felmutató budapesti élet és mai kultúra között?

Harmadik rész, 12.55 perc

Georgette AvruchHogyan lett élhető egy, a tízes években épült, teljesen lerobbant budapesti épület, a Mika Tivadar ház az Erzsébetvárosban? A házat tíz éve lebontásra ítélték, ma az értékmegőrzés példájaként, az önkormányzat, a műemlékvédelem és a befektető együttműködésének ritka eredményeként emlegetik. Lehet-e a Mika Tivadar ház az első egy hosszú sorban, amelyben megújulhatnak a régi gettó ma roskadozó, szétmálló épületei? A stúdióban ennek a történetnek a végigharcolója, Georgette Avruch magyar származású amerikai-izraeli ingatlan-befektető, aki valaha pszichológusnak tanult, s bár ma már nyugdíjas, de úgy döntött, hogy nem fog megöregedni. A hölgy először arról mesélt, hogy hogyan került ismét Magyarországra.

Negyedik rész, 8.24 perc

amelynek elején Georgette Avruch arról beszél, hogy hogyan élnek és dolgoznak Amerikában az idősödő emberek. Hogy milyen élni egy olyan világban, ahol természetes, hogy ötven-hatvanéves emberek új dolgokat tanulnak, új munkát kezdenek. Hogy természetes lehet hatvan felett önkéntes munkát végezni vagy festeni tanulni.

JóhírhozóA műsor végén a www.nagygeneracio.hu egyik „aktivistája”, Jóhírhozó kap szót, aki a portál munkaközvetítő oldalain szerzett tapasztalatairól beszél. Arról, hogy bár maga sem igen hitte, de ő talált magának munkát (nem állást: munkát!) a Nagy Generáció munkaközvetítő oldalának segítségével.