Klubrádió, 2012. január 11-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 12. )
A világ nem dől össze egy állás elvesztésével vagy a nyugdíjazással. A műsor első vendége Rapai Nándor, aki vezető állásból ment nyugdíjba - majd onnan anyagmozgatónak egy angliai áruházba. Szerinte ugyanis kaland az élet.
És milyen kalandokat szeretünk mi, ötven fölöttiek utazóként? Mit kell tudnia egy utazási irodának rólunk, ha ránk szabott túrát akar szervezni? Mi a fontos: a kényelem, a biztonság, a kiszámíthatóság, a színvonal, a kultúra vagy az újdonság? Járunk-e még kalandtúrára, hegycsúcsokra, távoli országokba, mert egyszer oda is el kell menni? A műsor második felében erről beszél Deák Judit utazási szakértő.
első rész, 9.34 perc
Közel egy évtizede már, hogy Rapai Nándor nyugdíjba ment, mint a Televízió programfőszerkesztője. Aztán – mert szerinte kaland az élet – társával elindult Angliába munkát keresni. Nyelvtudás és kinti kapcsolatok nélkül. Milyen volt az út az ablaktalan szobától egy hatalmas, százmilliós értékeket őrző raktár felügyeletéig?
második rész, 12.58 perc
Mi a titok? Mitől volt képes egy, az addigiaktól teljesen idegen életet megismerni és megszeretni a műsor vendége? Milyen volt együtt dolgozni a különböző kultúrákból származó, soknemzetiségű, de nála sokkal fiatalabb emberekkel? Mit tanult (a nyelven kívül) a kalandból? A sport, a mozgás szerepe a lelki fiatalság megőrzésében.
harmadik rész, 12.43 perc
Az elmúlt évek válsága megváltoztatta a turizmust – állítja Deák Judit utazási szakértő. A gazdagok továbbra is mennek a sokszázezres, drága utakra, a többiek viszont (már aki egyáltalán) az olcsó apartmant, campinget keresik. A hajdan oly népszerű, középkategóriás, egyhetes társasutazásokra manapság alig van igény. És mire finnyás az ötven feletti? Elindulnak-e ebben a korban azok is, akik addig nem utaztak? Mennyire fontos a kényelem, a biztonság, a kiszámíthatóság? Mi az a tizenhetedik napi átok?
negyedik rész, 11.14 perc
Hogyan utazik a www.nagygeneracio.hu utazási szerkesztője, Pufók, aki csak baráttal vagy rokonnal indul el, csoporttal nem. Hogyan lehet idegen országban úgy élni, mint a bennszülöttek? Utazás nyelvtudással és anélkül. Mit ajánl a honlap szerkesztője a www.nagygeneracio.hu-n? Végezetül Deák Judit arról beszél, hogy miben különböznek tőlünk a Magyarországra látogató idősebb utazók. (Abban, hogy ők nem érzik, nem tartják magukat öregnek.)