11.13-i adás - Kiss Ferenc népzenésszel és Moldován Gyula blues-énekessel

Létrehozta: admin (2013. november 14. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. november 14. )
Zenész, zeneszerző, népzenegyűjtő és szövegíró. Húsz éven át muzsikált a Vízöntő együttesben, a legendás Kolinda alapító tagja volt. Mint zeneszerző, a világzene magyar vonulatában képvisel markáns irányzatot. A 90-es években hozta létre a lemezkiadással és koncertszervezéssel is foglalkozó Etnofon zenei társulást. Mit csinál ma a Pima primissima díjra jelölt Kiss Ferenc?
Egy középkorú úr megvalósítja régi álmát – 54 évesen blues triót alapít. Nemrégiben – immár 61 évesen – leforgatja első igazi videoklippét. A volt újságíró, filmes, művelődési ház igazgató, autodidakta zenész jelenleg kollégiumi nevelőtanár. A polihisztorok kora valóban lejárt? A Nagy Generáció másik vendége ma a bhoeghoe trió énekes-gitárosa, Moldován Gyula.
Első rész, 11.27 perc

Kiss FerencIgazán szép zenével indul a műsor, a 2005-ös Szerelem havából szólt az ének. És hogy mit csinál ma Kiss Ferenc? Olyan, határon túli világzenei fesztivált szervez (Ez a november 6-22 között zajló Héttorony fesztivál), amelynek jelszava: nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg! Milyen (világ)zenét hallgatnak Erdélyben és Kárpátalján? Hegedű, brácsa, tekerőlant, koboz, – amin játszott az elmúlt évtizedekben Kiss Ferenc, aki mára visszatért a hegedűhöz. Világzenét játszik – de mi is az a világzene?

12.24 perc

Miért és hogyan kezdett népzenét gyűjteni Kiss Ferenc, s miért gondolja, hogy ma is van értelme a gyűjtésnek? Milyen a falu viszonya ma a népzenéhez, saját hagyományaihoz? Hogyan illett a magyar zenét gyűjtő és játszó életébe, hogy megalapította az Odessza klezmer band-et? Hogyan őrizték meg a kárpátaljai zsidóság zenei kultúráját az ott élő cigányok, amikor a zsidók már nem éltek a falvakban? És mit csinál ma? Mi élteti, amikor komponál, amikor gyűjt, rendszerez, s persze zenél?

Harmadik rész, 11.1 perc

Moldován GyulaEz a rész is zenével kezdődik, hiszen a műsor második részének vendége, Moldován Gyula – bár volt már újságíró, filmes, népművelő – lelkében elsősorban blues-énekes. A Holnap című száma szól. Hogy született az első album 1991-ben, a Kutya az asztalon? S miért kezdett maga is szövegeket írni? És egyáltalán: miért kezdett el zenélni a 70-es évek végén, Miskolcon?
Egyetem és együttesek – diploma kontra zenélés: nem volt könnyű a döntés. Munkák, szakmák – de közben azért mindig előjött a zene. Mikor mitől félt az autodidakta zenész (úszómester, geodéta, műv. ház igazgató)?

Negyedik rész, 12.29

Négy évtizednyi zenélés után most, hatvanegy éves korában, megszületett Moldován Gyula első videoklippje? Hogyan? És mi lesz még az új lemezen? (például az Internetszerelem című dal, amiből egy részlet hangzik el az adásban!) De vissza az életúthoz, mely unalmasnak semmiképp nem volt mondható, hiszen átszáguldott a Televízión, a Filmgyáron, művelődési házakon. Ma (12 éve) kollégiumi nevelőtanár, amit nagyon szeret, de persze azért közben mindig van más is. Írt már westernt Vérrel és mocsokkal címmel, és persze ott van a zene, a zene, a zene.