04.17-adás - Lakatos Péter professzorral és Kánya Katával

Létrehozta: admin (2013. április 17. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. április 17. )
Hogyan lehet vérből kimutatni, hogy egy emberben van-e daganatos betegség? Van-e értelme megtudni, hogy hajlamosak vagyunk-e egy betegségre? Hányfajta ritka betegséget tudnak már Magyarországon diagnosztizálni? Lehet-e prevenció a genetika – vagyis az, ha tisztában vagyunk bizonyos betegségek nagyobb kockázatával? Újfajta laboratóriumi vizsgálatokról beszél ma Lakatos Péter endokrinológus professzor.
Társkeresés 50 fölött. Hol lehet találkozni, ismerkedni? Mit akarunk egymástól ötven fölött? Mást jelent-e nekünk a társ, mint a fiatalabbaknak? Vannak-e még illúzióink? És milyen a valóság? Kire vár egy nő és kire egy férfi, ha már nem akar közösen egzisztenciát, családot építeni? A Nagy Generáció második vendége ma Kánya Kata.
Első rész, 10.00 perc

Lakatos PéterMegszoktuk, hogy az orvosi vizsgálatok – egyre nagyobb pontossággal és biztonsággal – megmutatják, hogy szenvedünk-e valamilyen betegségben. Egy új vizsgálattípus azonban ennél mélyebbre nyúl: génállományunkat elemezve azt is meg tudja mutatni, hogy mely betegségekre van hajlamunk, mire kell jobban vigyáznunk, mint másoknak.
Vér, vizelet, nyál, hajszál – mit vizsgál manapság a genetikus?
Mi az a tumormarker? Mire jó, s mire nem alkalmas? A vastagbéldaganatok rejtelmes világa. Milyen – olykor kellemetlen vagy fájdalmas vizsgálatokat lehet ma már kiváltani modernebb eljárásokkal?

Második rész, 14.20 perc

Ön szeretné-e tudni, hogy genetikai öröksége miatt nagyobb valószínűséggel kap majd mellrákot vagy infarktust? Sokan inkább nemmel válaszolnak (ki szeretne a halál árnyékában élni?). De akkor is nemmel válaszolna, ha az orvos a diagnózis mellé (amely sosem azt mondja: ön meg fog betegedni, csak azt: hajlamosabb rá, mint mások), tanáccsal is szolgál, hogy a bajt hogyan tudja elkerülni? Márpedig a Lakatos Péter professzor által vezetett Pentacore laboratórium éppen ezt nyújtja, mégpedig világszínvonalon.
Mikor érdemes ilyen vizsgálatot kérni: fiatalon vagy inkább idős korban?
Mi az, amit az orvos már a magzatvízből is meg tud mondani?
Lakatos Péter laborja világcsúcstartó: ma ők tudják a legtöbb – 750 féle –betegség hajlamát megállapítani.

Harmadik rész, 11.00

Kánya KataNagyon sokan keresnek új párt maguknak ötven fölött. De mit is keresünk ilyenkor – kérdi Mélykuti Ilona Kánya Katát, aki évek óta működtet társkeresőt.  – Ez egy fáradt generáció! – mondja Kánya Kata. Életünk derekán jött a rendszerváltozás, s nagyon sok embernek kellett új életstratégiát kigondolnia, megvalósítania. Ez elvitte mentális és fizikai energiáink túlnyomó részét. Az elválás elvileg persze lehetne mindössze a továbblépés lehetősége is, de a legtöbben kudarcként élik meg, s nagyon nehéz ebből a startlyukból elindulni. Ki milyen vágyakkal, elképzelésekkel indul neki a keresésnek? Melyek a jó- s melyek a rossz stratégiák?

Negyedik rész, 13.02 perc

Magyarországon 54% a válások száma – és ebben nincsenek benne a szétment élettársi kapcsolatok. Ezt a borzalmasan magas számot jelentősen lehetne csökkenteni 80 százalékkal!!), ha a TB finanszírozná a párterápiákat, de erre egyelőre esély sincs – hiába kimutatható, hogy gazdaságilag is megérné a társadalomnak. 
Túl a társadalmi kesergésen: mit tehetünk mi magunk? Miben jobb az ötvenes társkeresők helyzete, mint a fiataloké? Az anyagi függetlenség, a kötöttségekből (gyereknevelés) való kiöregedés sokat segíthet is, ha valaki rájön: érdemes önmagával törődnie, nem kell szégyellnie, hogy örömökre vágyik – és mindez még akkor is haszonnal változtathatja meg életünket, ha nem jön a nagy Ő. Persze ha tényleg alkalmasak vagyunk már egy új kapcsolatra, akkor miért ne jönne?