11.20-i adás Boldizsár Ildikó meseterapeutával

Létrehozta: admin (2013. november 21. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. november 21. )
A mesemondók a 19. század végéig elsősorban a felnőtteknek meséltek. Kinek mesélnek a 21. században? Milyen felnőttek vagyunk mi, akiknek a klasszikus mese kimarad az életünkből? Nincs olyan élethelyzet, aminek ne lenne mesebeli párja? Az érett, már élete második felét élő ember hol talál választ a mesékben? Hogyan állíthatják meg a mesék ember-voltunk hanyatlását? A Nagy generáció harmadik évfolyamának első adásának vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató és meseterapeuta.
Első rész, 10.18 perc

Boldizsár IldikóMiért mezítláb mondott mesét Boldizsár Ildikó egy könyvheti könyvbemutatón? Miért gondolja úgy a mesemondó, hogy a mese nem irodalmi műfaj, hanem szakrális szöveg, ami leginkább az évezredes tapasztalatot, bölcsességet tükröző szent iratokhoz hasonlít? Számára a mese az ember útjának megmutatása, arról szól, hogyan élhetünk/élhetnénk egy embernél magasabb szinten. Lehet-e a meséknek százezer éves múltja? Mi a különbség mítosz és mese között? Melyek azok a mese-típusok, amelyek minden földrészen kimutathatók? Miért nem tudnak a mai gyerekek mesét hallgatni? Meg lehet-e (s ha igen, hogyan) tanítani a televízión, számítógépen felnövő gyerekeket mesét hallgatni?

Második rész, 11.10 perc

Hogyan veszítették el a mai gyerekek belső képeiket? Hogy lehet nekik visszaadni a mesék csodás világát? Milyen játékokkal lehet rávezetni őket, hogy el tudják képzelni a mesék világát? Meseterápia
A világon számos meseterápia létezik. Boldizsár Ildikó módszere miben különbözik az összes többitől? Szerinte minden élethelyzetnek van egy mesebeli párja, amin megtanulhatjuk, hogyan lehet/ne leküzdenünk az akadályokat. Úgy látja, a mesékbe zárva fennmaradt, s egyaránt átadható a problémák megoldásának jó- és rossz megoldása. Hiszen a mese olyan, mint a tükör. Boldizsár Ildikó módszerét akkreditáltatta a SOTE, ma orvosoknak, pszichológusoknak tanítja. De kiket lehet gyógyítani a mesékkel?

Harmadik rész, 12.32 perc

Boldizsár IldikóHogyan jelenik meg a mesékben az érett férfi és az érett nő? Kiteljesedésünkhöz, életutunk mind teljesebb bejárásához milyen segítséget kaphatunk a meséktől?
Az ázsiai típusú mesék arra tanítanak, hogy fogadjuk el sorsunkat, az európaiak inkább azt sugallják, hogy mi magunk irányíthatjuk azt. Élethelyzetek, amikor a keleti mesék segíthetnek, élethelyzetek, amelyben viszont a nyugatiak.
Hogyan jelennek meg az érett nők a mesékben? Miért nem látjuk őket az első pillanatban? Mit jelképez a mesékben a nyúl, s mit jelent, ha egy nőnek ki kell fésülni a haját? Olykor elég bonyolult, de mindig meg kell fejteni a mesék szimbólum-rendszerét?

Negyedik rész, 11.03 perc

Mit jelent a történet-hallgatási transz? Miért hasonlít ez annyira Mesék...a hipnózis módosult tudatállapotához?
A király ősz hajszála című buddhista mese hogyan mutatja be az idős embert? Mit állít, s mit nem mond róla? Milyen életszakaszokat tanít a keleti mese, s különbözik-e attól, amit a magyar mesék tanítanak?
Boldizsár Ildikó terapeutaként régóta gyógyít már, egy éve azonban orvosoknak tanítja módszerét. Mennyire befogadók azok az emberek, akik az egyetemen leginkább a tüneteket felismerését és gyógyítását tanulják?