2013.11.27-i adás a pikkelysömörről és egy kutyás mesekönyvről

Létrehozta: admin (2013. november 28. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. november 28. )
A pikkelysömör egy, az életminőséget nagyban rontó bőrbetegség. Változik-e ez a magyar lakosság 2%-át érintő betegség a korral? Hogyan lehet minél harmonikusabban együtt élni vele? A fiatalabb kori, gondosabb kezelés befolyásolja-e a későbbi kiújulást? Van-e olyan életforma, életmód, ami jót tesz? A műsor első felében Dr. Bondár Andrea, a Leo-pharma orvosigazgatója, és Dr. Stechlich Gábor bőrgyógyász válaszol.
A mai adás második részében egy mesekönyvet mutatunk be. Mesekönyv egy kutyáról – kutyáknak vagy kutyásoknak, gyerekeknek vagy felnőtteknek. Dr. Sándor Zsuzsa jogász, volt büntetőbíró írta meg egy hároméves labrador mindennapjait. A Dr. Drazsé mesél mindjárt megjelenik. Önök pedig hallhatnak egy kutyabloggerről, akinek facebook oldala is van.
Első rész, 10.21 perc

Bondár AndreaAzt gondolnánk, hogy a pikkelysömör annyi ember életét keseríti meg, hogy arról már mindent tudunk. Így van ez? Vagy még mindig téveszméket kell eloszlatni? Stehlich Gábor szerint nem is a betegek informáltságával van baj, hanem a környezetükkel. Még mindig sok ember nem tud róla semmit, ezért fél a fertőzéstől, s leprásként tekint a betegekre.  Cukorbetegnek lenni szinte divatos – mondja Bondár Andrea – azzal szinte büszkélkedik, akinek diabétesze van, de a pikkelysömört szégyellik az emberek, rejtik a környezet elől. De mi is ez a betegség? Milyen anyagcsere-problémákkal küzdenek az érintettek? Miért kell már fiatal korban elkezdeni a kezelést, a táplálkozás, az életmód megváltoztatását?

Második rész, 11.56 perc

Stehlich GáborMi történik, ha az általános kezelés (krémek, pirulák, fénykezelés) nem használ? Mit jelent az új, az úgynevezett biológiai terápia – ami nagyon hasznos, ma ez a legjobb, viszont fél millió forintba kerül egyhavi adag?
Milyen külső körülmények befolyásolják a betegség tüneteinek megjelenését, erősödését? A stressz, mint a betegség katalizátora. És a hátralévő időben hasznos tanácsok szakértőinktől: hogyan táplálkozzunk, mehetünk-e szaunázni, mit és mennyit mozogjunk. A kérdések száma szinte végtelen, de szerencsére van egy honlap, ahol a legtöbbre választ kaphatnak az érintettek: www.qualitycare.hu.

Harmadik rész, 11.58 perc

Drazsé mesélMennyire általános, hogy egy kutyának facebook-oldala van? Milyen a kutyás közösség a XIII. kerületben, ahol 11.000 kutya él? Hogyan lett a kutyáktól félő Sándor Zsuzsánál családtag Drazsé, a csoki színű labrador? Hogyan él egy olyan családban, ahol van gyerek és unoka, tehát nem keserves hiányok pótlására van? A hamarosan megjelenő Dr. Drazsé mesél című könyvben a labrador anyának szólítja a szerzőtárs Sándor Zsuzsát. Tényleg gyerekként él a családban Drazsé? Miért volt jó, hogy Drazsé kutya-iskolába járt? Ki tanul ott többet: a kutya vagy gazdája?

Negyedik rész, 8.11 perc

Sándor Zsuzsa és DrazséKinek is szól a hamarosan megjelenő Dr Drazsé mesél? Milyen olvasótábort remél Sándor Zsuzsa, kit és mire szeretne tanítani? Milyen és mennyi szót ismernek a kutyák? Mit és honnan értenek meg a családban felnövő kutyák? És mi? Mi emberek hogyan értjük meg – megértjük-e egyáltalán ­– a velünk élő kutyákat? És végül a jogász Sándor Zsuzsa a XIII. kerületben megszületett kutya-rendeletről, s arról milyen jogokat remélhetnek a kutyák egy olyan világban, ahol jogból az embereknek is egyre kevesebb jut.