10.16-i adás - Sport ötven fölött

Létrehozta: admin (2013. október 16. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. október 16. )
Milyen hosszú életre készüljünk, ha ötven körül úgy gondoljuk, már túlságosan elfáradtunk, és elnézőek vagyunk önmagunkkal szemben? Hogyan lehet mérni a fittséget, és ez a kategória hogyan változik az idővel? Reménytelen-e küzdeni az állóképességért, ha eddig még nem volt? Mit várhatunk el önmagunktól, ha régebbi sportteljesítményeinket nézzük? Kihez, mihez mérjük magunkat? Hány évvel fiatalít vagy öregít a sport? Minden helyzetben igaz-e, hogy a testmozgás gyógyszer? A nagy generáció vendége két régi élsportoló, Dr. Apor Péter egyetemi tanár és Kowacsics Rita sportandragógus.
Első rész, 11.22 perc

A Nagy Generáció egyik szlogenje: Vállaljuk a korunkat! – Dr. Apor Péter először arról beszél, hogy ez mit jelent ez a sportban. Szerinte azt, hogy nem szabad leállni! Ő például kertet művel, kapál – és persze úszik, biciklizik. Mindez segíti, hogy ne hagyja elromlani, amit a természettől kapott. Mert az autónkat a használat koptatja el, minket viszont épp az őriz meg. De mi van azokkal, akik ötven fölött jönnek rá, hogy eddig elhanyagolták magukat. ők mit tegyenek? Törekedjenek az óvatos kezdésre! – mondja a szakember. De sosem késő elkezdeni: egy füves területet mindig lehet azért találni. Sétálni, kocigni persze lehet így, de mi lesz azokkal, akik teniszezni, úszni szeretnének, vagy bármi olyan sportot űzni, amihez tornaterem kell? Kowacsics Rita egy régebbi műsorunkban arról beszélt, hogy ehhez keres partnereket. Ma már sorolni tudja azokat a kerületeket, amelyek támogatást, sportpályát adnak ehhez a programhoz.

Második rész, 14.20 perc

Olyan sokszor mondják valakire: fitt. De mit jelent a fittség az orvosnak? Apor Péter elmondja, hogy az orvos számára ez egy jól körülírható állapot: azt jelenti, hogy tartósan jelentős mennyiségű oxigént tudunk felvenni, a szívünk ezt el tudja juttatni a szervekhez-szövetekhez, izmaink pedig képesek az oxigén elégetésével tartósan izommunkát végezni. Ezt egy hat perc alatt elvégezhető teszttel pontosan lehet mérni. Mi az a Cooper-teszt? Ki is a névadó, mi is az a menedzser-szűrés, és hozzájuthatunk-e mindannyian? Mi az orvos felelőssége, s mi mindannyiunk felelőssége? Hol jobban a lehetőségek azok számára, akik szeretnének törődni magukkal, de nincs pénzük megfizetni a méregdrága uszodát vagy a konditermeket: vidéken vagy a nagyvárosokban? De megelégedhetünk-e azzal, ha jogosan állítjuk: a társadalom nem gondoskodik rólunk? Nem! – mondja az orvos. Nekünk is van felelősségünk saját egészségünk megőrzésében, s ha más nincs, hát sétálni mindig lehet, lift helyett gyalog felmenni az emeletre mindig lehet.

Harmadik rész, 14.18 perc

Mi a helyzet az olyan, nem hirtelen, nagy erőfeszítést igénylő mozgásokkal, mint például a jóga? Miért hasznosak ezek is? És miért nem hisz Kowacsics Rita abban, hogy valaki egyszer csak megrázza magát ötvenen túl, s hirtelen elkezd egyedül sportolni? Ő állítja, hogy erre igazából csak akkor van esély, ha valaki közösséget talál ehhez. Miért jó depresszió ellen a társas tánc? Kinek vannak jobb sport-lehetőségei: a férfiaknak vagy a nőknek? És hogy mindez mit számít? A nagy felmérések azt bizonyítják, hogy aki egész életében aktív, annak a mozgás 7-8 évet ad, méghozzá egészségesebb, betegségekkel kevésbé megtűzdelt életet. Mi a hasznos sport? a huzamosabb ideig végzett mozgás: a futás, úszás, kerékpár. De akinek nagy túlsúlya van, az ne próbálkozzon futással, mert azt nem bírják az izületei!

Negyedik rész, 11.08 perc

Mit tehet, mit tegyen, akinek nincs pénze fittness-bérletre, sítáborra, teniszpályára? Sokat tehet – állítja a szakember. Szerinte sosem késő. Nincs olyan beállt izület, amit nem lehetne legalább kicsit megmozgatni. A lényeg, hogy ne adjuk fel! Mozogjunk, csináljunk olyant, amit élvezünk (vagy legalább egy idő múlva élvezünk), ne akarjunk egyszerre túl sokat, de mozogjunk minden nap! Az ügyetlenség is leküzdhető – mondja Kowacsics Rita, ez is gyakorlás kérdése, de figyeljünk nagyon látásunk romlására is! Sok baleset megelőzhető lenne a jó szemüveggel!