11.06-i adás - Garam Katalinnal

Létrehozta: admin (2013. november 06. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. november 06. )
Öt nap múlva lesz harmincöt éve, hogy kiköltözött Svédországba. Egy magyar asszony, aki már mindent svédül lát. Érvényes-e rá is a régi vicc, hogy csak útközben érzi jól magát? Hogyan élnek Svédországban az ötven felettiek, és mivel szembesül, amikor hazajön? Meddig életforma a szabadúszó újságírás, és a világ mely pontjain lehet az ember skandináviai tudósító? A Nagy Generáció mai vendége eredetileg közgazdász, tanár, majd újságíró, skandináviai tudósító: Garam Katalin.
Első rész, 9.13 perc

Garam KatiMiért nem szeret Garam Katalin útközben lenni? Miért nem könnyű 35 év után sem átváltani nyelvek és kultúrák között? Aztán hozzáteszi: a váltás ma is nehéz, de otthon lenni két kultúrában, az nagyon jó dolog. De hogy kezdődött? Nem szabályos karrier az övé, hiszen nem tudósítónak, hanem feleségnek ment ki annakidején, s ha nem pont egy hét végén ölik meg a svéd miniszterelnököt, tán ma is tanító lenne. De mert felkérték egy váratlan helyzetben, s beugrása neki is, s a megrendelő Magyar Rádiónak is tetszett, elindult pályája.

Második rész, 14.21 perc

Hogyan tanulják – már az óvodában – a svédek a demokráciát, a másik szempontjainak megértését és tolerálását? Mit jelent a „lagom” szó, s milyen társadalmi mércét mutat? Hogyan változtatta meg a svéd kutatói hálózat mentalitását (és persze lassan a svéd népét is) a Nobel-díj?
Milyen volt egy (liberális) magyarnak gyereket nevelni ebben az országban? Hogyan nevelik utódaikat a svédek, s miért úgy? És az alkohol? Miért isszák olykor ájulásig magukat? Milyen ott a férfiak és a nők viszonya? Milyen történelmi gyökerei vannak az egyenjogúságnak, s a hagyományt hogyan erősíti a mai jog?

Harmadik rész, 12.00 perc

Garam KatiGaram Katalin tudósított már rádiót, televíziót, újságokat. Ma leginkább szabadúszó újságíró. És akkor most beszámoló a Nagy Generációt legjobban érintő dolgokról! Nyugdíj: mikor lehet, s mikor kell elmenni? Mennyire elterjedt a részmunka? (nagyon) Nyugdíj: mi is az a svéd modell? Miért jó, hogy a nyugdíj is adózik? Mit kezdenek magukkal azok, akiknek már nincs kedvük dolgozni? Svédországban telve vannak idősekkel az egyetemek – de ezen nem lepődik meg ott senki.

Negyedik rész, 11.30 perc

Az idős korra készülni kell! – mondja Garam Katalin, s mindjárt saját példáján sorolja, hogy ez a felkészülés mit jelent. Mit jelent gazdasági téren (a nyugdíjintézet minden évben értesíti az embereket, hogy ha ennyi marad a fizetése, akkor 65 évesen mekkora nyugdíjra számíthat), de a felkészülés része az (ott) általános testmozgás is. Mit segíthet ebben a folyamatban az állam, a közösség, s mi az egyén dolga, amit senki nem csinálhat meg helyette? Milyen egy svédországi anyós helyzete? Mennyire más a helyzet ott, mint amit mi ismerünk? S hogy még szebb legyen a beszélgetés vége, egy kis zene a honlap egyre népszerűbb „esti csoki” ajánlatából: George Harrison & Paul Simon - Here Comes The Sun