07.17-i adás a zenész Berkes Kálmánnal

Létrehozta: admin (2013. július 17. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. július 17. )
Egy nyughatatlan világjáró, Grammy díjas klarinétművész és karmester, aki húsz éve pendlizik Tokió és Budapest között. A Tokiói Zeneakadémia tanára és karmestere, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, rendszeresen koncertezik Európában, jövő hétfőn pedig japán tanítványai adnak hangversenyt a BMC Budapest Music centerben. Évekig játszott hajón, és imádja a jazzt. Meddig lehet Tokióban reggelizni, Szibéria fölött ebédelni és az óbudai Síposban vacsorázni? A szabadság vagy a zene szeretete hajtja még most is kontinenseken át? Berkes Kálmán földön, vízen, levegőben – és ma a Nagy Generációban.
Első rész, 9.10 perc

Berkes KálmánZenész a vendég, hát persze, hogy a műsor zenével kezdődik! Berkes Kálmán klarinétjátékát az interneten találtuk, ahová egy tanítványa tette fel. Miért nehéz Stamitz zenéjét játszani, s mi a különbség az A, a B és a C klarinét között? Mi a szabadság, s mi a fontossági sorrend Berkes Kálmán számára, aki huszonkét éve él Japánban (is)?

Második rész, 15.46 perc

Berkes KálmánMilyen két kontinens között élni? Mikor járt többet haza, s miközben a Tokiói Zeneakadémia professzora, ezenközben hány helyen dolgozott/dolgozik Magyarországon is? Ma nagyjából fele-fele időt tölt Győrben és Tokióban, havonta utazik két munkahelye között. És hogy milyen a japán munkahely felszereltsége? – hát, egy zenész számára maga a paradicsom! Szokások és ételek – mi az, amit örömmel vett át Berkes Kálmán (ételek), s miben tartotta meg máig európai szokásait?


Harmadik rész, 14.51 perc

Berkes KálmánBerkes Kálmán nem csak klarinétművész – zenekarvezető is. Ez a rész zenével kezdődik: Muszorgszkij Egy kiállítás képeit vezényli a Győri Filharmonikusokkal.
A beszélgetés a barátsággal kezdődik. Barátok nélkül nem lehetne élni: Pernye András, Mensáros László és még sokan játszottak/játszanak meghatározó szerepet Berkes életében. Ennél csak a partnerség mélyebb kapcsolat: Kocsis Zoltánnal, Ránki Dezsővel szinte a gyerekkor óta játszik együtt – márpedig a partnerség szent dolog, olyan, mint a házasság. Amit szintén kipróbált már hétszer is... Hány fokon kell/szabad élni valakinek egy házasságban, s hány fokon, ha zenekarral dolgozik?

Negyedik rész, 11.20 perc

Berkes KálmánAz utolsó rész Csajkovszkijjal indul, a karmester most is Berkes Kálmán, de a zenekar most japán. Japán zenészeket nemsokára egyébként Budapesten is lehet hallani: július 22-én, hétfőn a BMC-ben a Tokió-Budapest Ensemble lép fel. A japán tanítványok (akik maguk fizetik az útjukat, hogy Magyarországon, magyar zenészekkel és mesterükkel játszhassanak!), a Budapest Music Centeren kívül is fellépnek majd: egyebek közt Keszthelyen, Fertődön, Martonvásáron és a Vakok Intézetében.
És végül Berkes Kálmán önmagáról is beszél. Mint mondja: boldog ember, hiszen azt csinálja, amit szeret. Szereti a zenét, szereti az embereket, szereti a világot – mi kell még ezen kívül?