03.20-i adás - Kéri György rákkutatóval

Létrehozta: admin (2013. március 20. )
Utolsó hozzászóló: h94509@freemail.hu (2013. március 21. )
A Nagy generáció mai vendége egyszerre racionális és spirituális ember. Széchenyi díjat kapott március 15-én a gyógyszerkutatás, azon belül a jelátviteli terápia területén végzett igen eredményes, úttörő jelentőségű kutatómunkájáért. Mit jelent a jelátvitel a rákkutatásban, hogyan fordíthatjuk le úgy, hogy mindenki megértse? Igaz-e, hogy a testünkben lévő sejtek ugyanúgy működnek, ahogy a társadalom? Mitől hazudnak a ráksejtek, és hogyan lesznek önmaguk hazugságának foglyai? Egy éjjel-nappal kutató, dolgozó tudós életébe hol fér bele a jóga és meditáció? A műsor vendége ma Kéri György biokémikus, a Semmelweis Egyetem professzora.
Első rész, 9.18 perc

Kéri GyörgySzétválasztható-e a racionális és a spirituális gondolkodás?
Mit jelent a jelátviteli hibák kutatása? Mi az az onkogén? Hogyan folyik a sejtek közötti kommunikáció? Ma egyre inkább úgy gondolja a tudomány, hogy a betegségek (nem csak a daganatos betegségek, hanem az összes betegség) 80%-a mögött a jelátvitel hibája húzódik. Hogyan működik a sejt-társadalom?
Második rész, 15.25 perc

Az egészséges sejt-társadalomban minden sejt teszi a dolgát, és jól kommunikál. A betegségek akkor kezdődnek, ha beépül a rendszerbe a hazugság, például ha egy onkogén az értelmetlen és szükségtelen szaporodás hamis üzenetét közvetíti. Sejtek és sejt-társadalom, ember és társadalom –mennyire működik a párhuzam? Mit jelent Kári György számára, hogy minden ember tudja és tegye a dolgát, s mit jelent a társadalom betegségét okozó hamis kommunikáció?

Harmadik rész, 12.45 perc

Míg a műsor első felében a jelátvitel elméletéről folyt a beszélgetés, most arról beszél Kéri professzor, hogy az ő személyes munkája, kutatása hogyan kezdődött. Micsodák azok a kinázok, amelyek a hazugságot közvetítik a sejtek közötti kommunikációban, s hogyan próbálja Kéri György és csoportja befolyásolni ezt a folyamatot? Hogyan lett az ő általuk kifejlesztett molekulából gyógyszer, s helyettük miért gyógyszergyár-óriások juthatnak csak el a gyógyszer szabadalmaztatásához? Kéri György ma azt kutatja, hogy miért fejlődik újra az eltávolított tumor, s hogy hogyan lehet beavatkozni ebbe a folyamatba.

Negyedik rész, 10.24 perc

A racionalitás után Kéri György spirituális énje. Miért kezdett el kutatni Isten után, és hogyan találta meg a jógát, mint filozófiát? Cseppben a tenger, tengerben a csepp – hogyan élhet úgy az ember, hogy életét a szeretet vezérelje? Egy élet íve: mint a csepp, amely felszáll a tengerből, majd végül visszajut a tengerbe. Ha ezt elfogadjuk, teljesebb lesz az életünk.