03.27-i adás - Rózsa Nienhaus matematikussal és Kati Marton írónővel

Létrehozta: admin (2013. március 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. március 27. )
A Nagy Generáció mai vendége két magyar születésű, de élete nagy részét külföldön töltő, hivatását ott beteljesítő nő.
Rózsa Nienhaus Németországban, Westfáliában élő biomatematikus, a Münsteri Egyetem tanára. A világ minden részéből gyűjt tojásokat, matematikusként vonzza a tojás sima, végtelen felülete. Egy éjjel megálmodta, hogy múzeumot alapít. Így született meg a Míves Tojásgyűjtemény Zengővárkonyban. A Magyar Posta húsvéti bélyegeihez a most tizenhárom éves Múzeum tojásait válogatta.
Kati Marton Amerikában élő író, újságíró, az ABC News valamikori tudósítója, a Washington Post, a New Yorker, a Newsweek cikkírója. Nyolc könyvet írt, az utolsó tavaly jelent meg az Egyesült Államokban, és egy hét alatt lett bestseller. A Párizs – szerelmeim története memoár, egy hosszú, őszinte levél a szerző életét meghatározó kapcsolatokról. Váratlanul veszítette el férjét, Richard Holbrookot, a híres diplomatát. A veszteség fájdalmát írja ki magából ebben a könyvben, amit - Csáki Judit fordításában - a múlt héten mutattak be Budapesten.
Első rész, 7.55 perc

Rózsa és a tojásMi az a biomatematika, amibe Rózsa Nienhaus 17 éves korában beleszeretett? Mi lehet ebben olyan érdekes, hogy Rózsa a mai napig lelkesen beszél róla? Számítógépes programok, hosszú adatsorok, elemzés – őt hallgatva mi is megsejtünk ennek nagyszerűségéből valamit. Rózsa 1971-ben ment férjhez Németországba, hogy előbb Bonnban, majd Münsterben tanulja, gyakorolja, majd tanítsa a biomatematikát.


Második rész, 14.55 perc

tojások bélyegenA matematikus után ebben a részben a gyűjtőt – a szenvedélyes gyűjtőt ismerhetjük meg. Mit mond a tojás formája egy matematikusnak? Hogyan kapta az első, fából faragott tojást Novgorodban, s mi varázsolta el ebben annyira, hogy onnantól egyre lelkesebb gyűjtő lett? Honnan vannak a tojások, s mi volt a legnagyobb fogás egy árverésen? Utolsó Vacsora és Mennybemenetel egyetlen tojáson, s egy álom, amelynek következtében Rózsa múzeumalapító lett. De miért Magyarországon? S miért pont a Pécs melletti Zengővárkonyban, ahol negyvennyolc négyzetméteren kétezer tojást nézhet meg az, aki ellátogat a Míves Tojásgyűjteménybe, amely volt már az Év Vendégbarát Múzeuma is Magyarországon?

Harmadik rész, 12.26 perc

Kati Marton„Ha a szeretetet helyettesíteni lehet valamivel, az egyedül az emlékezet” – ezzel idézettel kezdi új könyvét Kati Marton. Love story, memoár, napló, tudósítás Párizsból, fontos találkozások elbeszélése, egy váratlan veszteség, gyász fájdalmának feldolgozása a  Párizs – szerelmeim története című könyv, amelyet az amerikai kritika a „muszáj elolvasni” kategóriába sorolt. Két házasság, két egészen más karakterű férj – Peter Jennings televíziós újságíró és Richard Holbrooke diplomata, a balkáni béke egyik megteremtője, az Obama kormány afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Miért rivalizált az egyik, és miért örült a sikereknek a másik? A könyv Kati Marton életrajza, az ő története. Férje halála után nem tudott aludni, és terápiaként kezdte írni a könyvet. Mindenkinek szól, hiszen a veszteség bármikor elérheti az embert.

Negyedik rész, 10.15 perc

Kati MartonMeddig lehet a nyivánosság elé tárni valaki életét? Mit szólt Hillary Clinton Kati új könyvéhez? Mit adott az írónőnek Párizs régen és ma, amikor férje elvesztése után újrakezdte az életet? Mitől érzi magát otthon Párizsban, New Yorkban és Budapesten? Az embernek minden kedvenc városában van kávéháza - vallja Kati Marton, aki emberjogi szervezetekben is dolgozik. Nemrégiben Törökországban járt, ahol sikerült kollégáival együtt közbenjárnia tíz bebörtönzött újságíró ügyében - sikerrel.