08.07-i adás öltözködésről, szépészeti beavatkozásról

Létrehozta: admin (2013. augusztus 07. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. augusztus 07. )
Hogyan látja két szakértő szemű harmincas a Nagy Generációt kívülről? Mennyire vagyunk azonosak azzal, amilyennek rezzük és látjuk magunkat? Mit üzen az ember önmagáról az arcával, a ruhájával, az ízlésével? Milyen divatot követünk vagy kövessünk? Mennyire fogadjuk el valakitől, ha orvosi segédlettel akarja konzeválni a szépségét vagy lassítani az öregedést? Miért járja be szenzációként a világot, ha Madonna botoxot tetet a ráncaiba? Mi az elfogadott, mi a szép, mi a nevetséges és mi a szomorú? A harmincasokat a stúdióban Faludi Péter bőrgyógyász-kozmetológus és Simonovics Ildikó divattörténész képviseli.
Első rész, 9.16 perc

Simonovics IldikóMindkét vendégünk azt monja: egy emberen először mindig az arcát, majd a kezét nézi meg, csak utána az öltözetét. Mindketten egybehangzóan állítják, a kéz mindig nagyon fontos, de az idő előrehaladtával még fontosabbá válik. Faludi Péter hozzáteszi, hogy a bőrgyógyászok ma már a kezet ugyanúgy fiatalítják hialuronsavas injekcióval mint az arcot, a barna öregségi foltokat pedig lézerrel tüntetik el. Ezek persze – ahogy a többi hasonló beavatkozás – nem fájdalommentesek, de az orvos szerint a szépségért – sajnos – szenvedni kell. A beszélgetésben többször is elhangzik az „elárul” szó. Vagyis titokról beszélünk. De mit titkolunk? A korunkat, a szépészeti beavatkozásokat? Olyan társadalomban élünk, ahol a fiatalság erény – és valóban, mi már fiatalabbak vagyunk, mint nagyanyáink voltak ebben az életkorban.

Második rész, 13.27 perc

Faludi PéterNe akarjon az ötvenéves húszévesnek látszani  - de mit várnak el tőle? Frissességet, aktivitást. Hordjon amit akar – mondja a szakember, már nem kell decensnek álcáznia magát, egyéniségének, vitalitásának megfelelően öltözzön. Felvehet rövid nadrágot is, ha a combja még formás. „Hátulról líceum- előlről múzeum” - hogyan értékelik vendégeink ezt a mondatot? A nőkkel szemben támasztott követelményekről főleg a férfiak tehetnek, akik idősebb korban gyakran cserélik feleségükewt fiatalabbra – állítja Simonovics Ildikó. És mi nők? Mit várunk el egy férfitól? Miért vagyunk velük elnézőbbek, miért fogadjuk el a ráncait és sörhasát? Milyen a magyar átlag, mennyire ápolt? Ildikó szerint az átlag elég gyászos, ápolatlan, ízléstelen, igénytelen – pedig olcsón is lehet jól öltözni, de sokan egyáltalán nem törődnek a külsejükkel. Faludi Péter szerint egy 50-55 éves nő, ha sportol, jobb karban lehet, mint egy húszéves, aki nem törődok magával. Külföldön az idősebb nők sokszor csinosabbak mint fiatalabb társaik, mert már ismerik és merik vállalni önmagukat.

Harmadik rész, 13.32 perc

Milyen a mai magyar átlag a kozmetológus szemével? A külsőnket még a gazdasági válság meg a stressz is befolyásolja. Ha jól akarunk kinézni, ahhoz pénz is kell. Mit ajánl egy ötvenes–hatvanas nőnek, hogy jólesően nézhessen önmagára? Hialuronsavas feltöltés, botox kezelés, mezoterápia – enyhének számító beavatkozások. Lényeg a természetesség. A kozmetológust leginkább a 40 és 50 közöttiek keresik fel, de egyre több az 50+. Mindig azt kezeli a szakember, ami a pácienst zavarja.  Irreális elvárásokkal is sokan érkeznek a rendelőbe, előfordul, hogy valaki gyönyörű szájat akar magának csináltatni, miközben hiányoznak a fogai, pedig fogsorunk állapota is sokat elárul rólunk.  Bonyolultabb kezelés a riasztó nevű Drakula terápia, amikor a páciens saját, centrifugázott, trombocitákban gazdag vérét juttatják vissza a bőrébe, ami intenzív kollagén képződést indukál.  Emberfüggő, hogy kinél meddig tart a kezelések hatása: fél év vagy akár több év is lehet. A bőrgyógyász a komplex terápia híve, vagyis ha valaki egyszer elkezdi, valószínű, hogy többfélét kipróbál.

Negyedik rész, 10.34 perc

A turkálók és a leárazások megjelenése óta az öltözködés nem pénzkérdés. Mégis, akinek a napi megélhetését is csak keservesen tudja biztosítani, az nem tud erre energiát fordítani- mondja vendégünk, aki szerint aki szeret öltözni, az  minimális pénzből is tud, és ezt a szokását 50-60 fölött sem hagyja el. A nagy átlag mégis a válsággal takarózik. Szerinte a mentalitáson kellene változtatni. Faludi Péter szerint nyugodtan vállalhatja mindenki, hogy szépészeti kezeléseket csináltat. Külföldön ez már nem probléma, nálunk még mindig titok.  Szeretnénk a bensőnket összhangba hozni a külsőnkkel, akkor is, ha kívül már nem vagyunk fiatalok. Ezt az ellentmondást sokszor nagyon nehéz feloldani. És milyennek képzelik vendégeink önmagukat 60 évesen? Simonovics Ildikó ráncos lesz, de nagyon fitt, és szeretne rugalmas maradni, Faludi Péter ősz lesz és remélhetőleg sportos. Mindketten megpróbálnak már most figyelni önmagukra. Faludi Péter azt is bevallja, hogy végeztet magán majd esztétikai beavatkozást.