10.09-i adás - Lázár Júliával és Surányi Lászlóval, két felháborodott pedagógussal

Létrehozta: admin (2013. október 09. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. október 09. )
„Tájékoztatunk, tiltakozunk, összefogunk, cselekszünk.” Ezért alakult meg a pedagógusok Hívatlanul Hálózata, amely – más szervezetekkel együtt – őszi nagytakarítást tartott múlt szombaton. Lehet-e ma nem félni, szólni, amikor tízből kilenc pedagógus attól tart, ha tiltakozik, elveszti az állását? Van-e bármilyen lehetősége a gyakorló pedagógusnak, hogy valóban úgy és azt tanítsa, amit szeretne? Be tudja-e csukni az osztályterem ajtaját? Mennyire utópia ma az iskolai autonómia és a tanszabadság azonnali visszaállítását követelni? Mit szeretne elérni a Hívatlanul Hálózat ma, jövőre és azután? Hogyan lehet biztonságot nyújtani a diákoknak, megértetni, hogy kérdezni nem szégyen, hanem dicsőség? Lehet-e ma is köze Adynak a matematikához? A Nagy Generáció mai vendége Lázár Júlia, a Hívatlanul hálózat alapítója és Surányi László matematikatanár.
Első rész, 09.28 perc

Lázár JúliaMire szerveződött a hét végén lezajlott pedagógus-tüntetés? Lázár Júlia elmondja, hogyan alapította a Hívatlanul facebook-csoportot, milyen támadások érték őket, s hogyan alakultak át szeptemberben Hívatlanul Hálózattá. A csoport igyekszik felmérni, milyen mértékű a pedagógusok elkeseredése, felháborodása, félelme az új Köznevelési Törvény miatt. Az első tapasztalatoknak próbáltak hangot adni a demonstráción.  Hálózat a tanszabadságért, Agóra társaság – mi mindennel próbálkoztak a legaktívabb tanárok az elmúlt években? Hogyan keresik a kapcsolatot más szervezetekkel, s milyen programot készítettek maguknak?

Második rész, 12,47 perc

Kik is vendégeink? Lázár Júlia nem csak tanár, de költő és műfordító is, míg Surányi László ugyan a nyugdíjat választotta, de ettől még ma is kutató matematikus, aki zeneelméletről is írt könyvet. Hogyan látják s kilábalás esélyét az általuk áldatlannak tartott helyzetből?Surányi László Surányi László nem túl optimista. Mint mondja, elég megnézni a magyar értelmiség állapotát, hogy az ember komoly konszenzusban ne reménykedjen. Ami nélkül viszont nemigen lehet elindulni. Mit sugallt már a rendszerváltás idején, hogy egyetlen párt sem tartott igényt Adyra vagy Bartókra. Szerinte ma teljes az ideológiai-morális káosz. Az értelmiségről beszélve Lázár Júlia az írástudók felelősségét hiányolja, s úgy látja, ma alig-alig vannak kimagasló, tudós tanárok, s csak a kontraszelekció működik.

Harmadik rész, 13.55 perc

Hogy mi minden nem tetszik ma a pedagógusoknak, arról sokat olvashatunk. A Hívatlanul Hálózat fogalmaz-e meg pozitív pedagógiai képet – hangzik a kérdés. Hogyne – mondja Lázár Júlia. – A személyiség-központú oktatásban hiszünk. Azt szeretnénk, ha az oktatási kormányzat is felismerné: a gyerekek nem egyformák, hogy éppen ezt a különbözőséget kell segíteni, s hogy ehhez legkevésbé sem rendészeti módszerek kellenek az iskolákba. A nyilvánossághoz ma leginkább azok a nyilatkozatok jutnak el, amelyek szerint minden a legnagyobb rendben van. Lehet-e tudni, hogy a pedagógusok mekkora része elégedetlen helyzetével és az oktatási kormányzat pedagógiai elképzelésével? Lázár Júlia természetesen csak azokról az ezrekről tud beszélni, akik a Hálózat környékén feltűnnek, de, mint mondja, a negatív példák sora szinte végtelen. Surányi László azt mondja, hogy a bajok egyik góca, hogy a pedagógusok társadalma egy többszörösen megalázott csoport, s hogy már sok évtizede folyik a pályán a kontraszelekció.

Negyedik rész,

Vendégeink ma már nem tanítanak. Lázár Júlia tavaly felmondott, mert úgy érezte, az új Köznevelési Törvény elvei és szabályai alapján nem tud már tanítani. Surányi László egy éve még a Fazekas Gimnáziumban tanított, s most arról beszél, mennyire nem lehet függetleníteni a matematika oktatását a kultúra egészétől, s miért helyénvaló matekórán olykor Adyról beszélgetni. Lázár Júlia is arról mesél, hányféle módon lehet egy fiatalhoz közelebb hozni a világot, amelyben él, s hogy a legfontosabb, hogy a gyerekeket gondolkodásra és felelősségvállalásra tanítsuk. Mint mondja, az összes többi másodrendű kérdés. Akit közelebbről érdekel a Hívatlanul csoport, többet olvashat róluk honlapjukon, aki pedig csatlakozni szeretne, az írjon a hivatlanul@googlegroups.com címre.