08.14-i adás Tornyi Barnabás labdarúgó edzővel

Létrehozta: admin (2013. augusztus 15. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. augusztus 15. )
Egy sportember sokadik újrakezdése – most hatvanévesen. Mai beszélgetőtársamnak itthon sok rajongója és sok ellensége van – egy biztos, közömbösen nem vélekedik róla senki. Harcos és munkás, indulatos és empatikus, igazi küzdő típus. Sok magyarországi focicsapatnál edzősködött, egy időben az olimpiai válogatott edzője is volt, majd külföldön, Amerikában, Kuvaitban, utoljára Katarban értékelték és használták a tudását. Két utazás között, itthon találkoztunk, röviddel azután, hogy kiderült, ismét váltania kell. A Nagy Generáció vendége ma Tornyi Barnabás labdarúgó edző.
Első rész, 7.50 perc

Tornyi BarnabásÉletkorára (hatvan év) hivatkozással nem hosszabbították meg szerződését annál a csapatnál, amellyel igazán nagy sikereket ért el. „Derült égből nagy pofon volt” – mondja az edző, akit azért is fájón ért a dolog, mert úgy érezte, végre meg tudja mutatni tudását. Élete során gyakori élménye volt, hogy nem munkája, hanem személye, őszintesége miatt került konfliktusba – szerinte a labdarúgás valamiért mindenhol kitermeli, vonzza a kétes alakokat.
Milyen volt a kezdet, amikor még a játékosok egy része idősebb volt a „mesternél”? Azóta élete olyan, mint a páternoszter: hol fent, hol lent – de állandó változással teli.

Második rész, 14.40 perc

Hogyan lett Tornyi sportoló? Miért nem iszik, dohányzik a mai napig? Mit jelent, hogy ő „felépítette magát”? Milyen volt kapcsolata a nagyokkal, például Puskás Ferenccel? Mit lehetett tanulni tőle? Az első külföldi munka 1996-ban, az Egyesült Államokban, ahová most visszamegy. Már csak azért is, mert itthon már mindenkinek nekiment, ugyanis nem bírja a mocskos dolgokat, a tisztességtelenséget. Történetek a magyar foci sötét oldaláról. Miért nem volt a hazaiakhoz hasonló konfliktusa sosem az USA-ban, Kuvaitban vagy Katarban? A katari hat év munkája és eredményei.

Harmadik rész, 14.36 perc

Tornyi BarnabásMilyen a katari foci, s milyen fejlesztő rendszert épített fel ott Tornyi Barnabás? Miért pont őt hívták oda? Egyáltalán: milyen az élet a világ leggazdagabb országában, ahol nyolcszázezer katarit egymillió külföldi szolgál ki – legyen szó cipészről, villanyszerelőről vagy fociedzőről? Hogyan lehet motiválni azt a hat éves gyereket, akinek már saját autója és saját sofőrje van? Hogyan lehet megközelíteni, befolyásolni ezeket a fiatalokat? Tornyi Barnabás, a „makacs kakas”.

Negyedik rész, 10,36 perc

Milyen a család egy iszlám országban? Milyen a nők helyzete? És milyen volt egy ilyen, zárt közegben élnie Tornyi feleségének és gyerekének? Most, hogy el kell jönnie Katarból, mi lesz a tevéjével, amit három évvel ezelőtt – munkája elismeréseként – kapott ajándékba? Milyen a tevesport Katarban – hiszen Tornyi állata egy versenyteve?
Most a floridai Orlando következik. S hogy ott mi lesz? Edző lesz vagy sportiskolát nyit? Még nem tudja, de számára az újrakezdés nem ismeretlen: kíváncsian várja a jövőt.