08.03-i adás Körmendi István háziorvossal, aki 92 évesen még praktizál

Létrehozta: admin (2016. augusztus 04. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. augusztus 04. )
Egy irigylésre méltóan aktív, nem mindennapi életpályáról hallanak ma a Nagy Generációban. Körmendi István 65 éve háziorvos. 92 évesen is praktizál, minden munkanap délután rendel. Ha szükséges, kocsiba ül és elmegy a betegeihez. Nemrég jelent meg A háziorvoslás és családorvoslás gyakorlata című, kétkötetes könyve, egy szakmai életpálya méltó betetőzése, amelyben több mint fél évszázad tapasztalatait adja át a kollégáinak. – Úgy éreztem magam, mint egy költő, ki kellett írni magamból a sok érdekes, sokszor nem mindennapi esetet, amelyekkel az orvosi pályám során találkoztam – mondja. Körmendi Istvánnal a rendelőjében beszélgettem, egyebek között arról, hogyan járt a negyvenes évek elején illegálisan egyetemre, miért több a stresszbetegség ma, mint régen, és hogy miért kell a háziorvosnak a beteg lelkével is foglalkoznia.
A 2016.01.20-i adás ismétlése
Első rész, 11.43 perc
Körmendi IstvánAmelyben megismerkedünk Körmendi Istvánnal, aki ma abban a rendelőben fogadja betegeit, amelyben még édesapja kezdte az orvoslást. Megtudjuk, hogyan tanulta el még gyerekként a szakmai fogásokat apjától, és hogy természetesen ő is erre a pályára készült, de az 1941-ben érettségiző zsidó fiatalember előtt zárva volt az egyetem. Ő azonban nem adta fel egykönnyen, s ha a szabályok kijátszásával is, de két évet sikerült hallgatnia. Akkor azonban lebukott, s kitiltották Magyarország összes egyeteméről.
Második rész, 13.14 perc
Ebben a részben megtudjuk, hogyan telt Körmendi István és családja számára a háború utolsó két éve, és hogy a felszabadulás után hogyan kezdte újra, s hogyan fejezte be az orvosi egyetemet.  Milyen volt az újra indult orvos-oktatás? Hogyan lett belőle közel öt évre hivatásos katonaorvos, s hogyan sikerült onnan elszabadulnia, és milyen volt az ötvenes évek végén egy körzeti orvos munkája?
Harmadik rész, 10.45 perc
Ugrunk kicsit az időben. A rendszerváltás előtti években járunk. Körmendi István továbbra is körzeti orvos Budapest I. kerületében, s minden percét be kell osztania, hogy a hozzá tartozó, mintegy 2500 embert el tudja látni. A doktor bácsi 67 évesen ugyan nyugdíjba ment, de ez csak formaság volt, hiszen azóta elmúlt ugyan 32 év, de Körmendi István most is minden munkanap délutánján rendel, s ha kell, hogy kocsiba ül, s meglátogatja betegeit. Az autót természetesen (?) maga vezeti. A betegeket nem szereti össze-vissza küldözgetni – de a szűrővizsgálatokat nagyon fontosnak tartja, oda igyekszik mindenkit elküldeni, akinek ez időszerű. A világ változását a betegein (is) látja: az emberek ugyan kevesebbet mennek táppénzre, de nem azért, mert egészségesebbek, hanem mert félnek, hogy elvesztik a munkájukat.
Negyedik rész, 11.32 perc

A könyv borítójaKörmendi István könyve, A háziorvoslás és családorvoslás gyakorlatanemrégiben jelent meg a Semmelweis kiadónál.  A szerző 65 év tapasztalatait gyűjtötte ebben össze, s lássuk be: ennyi idő alatt sok érdekes esetleírás összegyűlhetett. – Én nagyon sajnálom azokat a kollégákat, akik csapásnak élik meg, hogy ki kell menniük praxisba – mondja Körmendi István, aki szerint ez a legérdekesebb, amivel orvos foglalkozhat. De azért ő sem csak ezzel tölti mindennapjait. Használja, olvassa az internetet, s ha indulatba jön, hát meg is írja véleményét a politikusoknak. A műsor végén még azt is elmeséli, hogy ő, az orvos mit tesz saját egészsége megőrzéséért, s hogy milyen nehéz minden év elején a döntés: folytassa vagy abbahagyja a munkát? Egyelőre csak annyit tud: idén még dolgozni fog.