Klubrádió, 2012.02.08-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 09. )
Lassítható-e a test és a lélek öregedése? Van, aki newm csak azt tudja, hogy igen, de azt is, hogy ennek egyik legjobb eszköze a tánc. A tánc, ami javítja a koordinációs készséget, serkenti az agyműködést, a koncentrációt, jótékony hatással van az izmokra és az ízületekre. De ha a tudományos magyarázat nem érdekel minket, és csak annyi tudunk, hogy táncolni jó - már megéri beszélni róla. Szenior örömtánc és Pár-toló Budapesten, tangó Argentínában, és ahol csak lehet. A stúdióban a tánctanár Nagy Csaba, valamint Lengyel Nagy Anna és Bihari Ferenc.
Első rész, 10,19 perc
Van a XVI. kerületben egy hely, ahol – külföldi példák nyomán – Csirmaz Szilvia megteremtette a SZENIOR ÖRÖMTÁNC lehetőségét. Jöhet ide bárki 50 év fölött, itt – mint mondja – nem csak zenére lötyögnek az emberek, hanem apró koreográfiákat tanulnak. A Szenior tánc sok országban komoly mozgalom, háromévente még kongresszust is szerveznek a lelkes résztvevők. Hogy Magyarországon milyen gyorsan terjed el, azt persze még nem tudjuk. Ha valaki be akar kapcsolódni, itt mindent megtudhat róluk: http://www.nagygeneracio.hu/forum-2743 és itt: www.oromtanc.eoldal.hu
Második rész, 13,12 perc
Mi valamennyien táncőrültek vagyunk – mondja társunk, Bihari Ferenc. A tánc, a mozgás szeretete hozott össze minket – annak öröme, hogy még alkalmasak vagyunk erre. Volt, hogy egy lakás tágas szobájában gyakoroltunk, most a társastánc többszörös magyar bajnoka, Inotai Csaba vezeti a foglalkozásokat.
Én az argentin tangóba zúgtam bele, amit erős középkorúként tanultam meg – mondja Lengyel Nagy Anna. Nekem ez lebegés, időtlenség. És útlevél, amellyel be lehet lépni egy közösségbe Budapesten, Londonban vagy Madridban.
Harmadik rész, 12,30 perc
Mi mindent ad az argentin tangó? Hol lehet megtanulni – meg lehet-e tanulni egyáltalán? Mit jelent a tangó Argentínában, milyenek életkorban lehet megtanulni, hiszen ehhez komoly bölcsesség szükségeltetik? Milyen a magyar tangó-helyzet? Hogyan kommunikál egymással tánc előtt férfi és nő Argentínában, s milyen az élet hétvégeken a Római parton, ahol önfeledten ropja az idősebb nemzedék?
Negyedik rész, 11,36 perc
Van-e párhuzam nyelvtanulás és tánctanulás között? Leképezi-e a tánc egy ember személyiségét? És ha leképezi, akkor ez csak a tangóra igaz, vagy minden társastáncra? Szerénység és macsóság, kreativitás és önmegvalósítás, bizonytalanság vagy az ellenkezője – mi mindent tudhatunk meg partnerünkről – és magunkról - néhány tánc alatt?