Klubrádió, július 25-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 26. )
Vasárnap még a dobogó tetején állnak, nekik szól a himnusz, egy ország örül a sikerüknek. Hétfőhöz egy hétre – ha nem döntenek újabb csúcsokat – már senki sem törődik velük. Mi történik válogatott sportolóinkkal a győzelmek sorozata után? Hogy lehet, hogy egy olimpiai bajnok cipőt pucol a Hősök terén, és aranyérmét árulja, mert nem tud megélni? Kinek a dolga (lenne), hogy segítse a múlt bajnokait, akiknek a napi sok órás edzés mellett nem jutott idejük másra?
És a történet másik fele: Miért nem sportolnak tömegesen ma az emberek Magyarországon? A pénz vagy a helyes gondolkodás hiányzik ahhoz, hogy ötven fölött is természetes legyen, hogy táncolunk, úszunk, biciklizünk – mozgunk. És ettől persze tovább és boldogan élünk.
A műsor vendége Kowacsics Rita teniszező, volt magyar bajnok és Jakabházy László nyolcvanhatszoros válogatott jégkorongozó, egyetemi tanár.
Első rész, 11.55 perc
Kowacsics Rita - Jakabházy LászlóKét ember, akinek sikerült váltani. Két ember, aki az élsportot abbahagyva megtalálta helyét a világban, nem lett megkeseredett, mint annyian mások a barátok, csapattársak közül. Kowacsics Rita sport-andragógiával foglalkozik (minden, ami az idősek és a sport kapcsolata), Jakabházy László pedig, aki gyerekkorától a Testnevelési Főiskolára vágyott, nemcsak hogy elvégezte azt, de ma tanára ennek az egyetemnek.
Milyen változást hozott a rendszerváltás az élsportolók életében, s mi az a sport-munkanélküliség?
Második rész, 13.04 perc
Kinek huszon- kinek harmincvalahány éves korában, de minden élsportoló életében eljön a váltás ideje. Milyen az átállás? Hogy telnek a napok, amikor már nem ismerik meg az embert az utcán? Miért keserűek sokszor még azok is, akiknek sikerült rendes megélhetést találni – hát még azok, akiknek a betevő falat is gondot jelent? Sokan elhíznak, depresszióval küszködnek, néhányan öngyilkosságot kísérelnek meg. Segíteni hogyan lehetne? Milyen program kellene, amely már aktív korukban felkészíti ezeket az embereket a váltás utáni életre?
Harmadik rész, 14.02 perc
Hogyan lehetne elérni, hogy a mainál sokkal több ötven fölötti ember sportoljon? Kowacsics Rita szerint nagyon nagy igény lenne rá, hiszen a sport nem csak egészségesebbé tesz, hanem közösséget is adhatna. A volt teniszbajnok most azon fáradozik, hogy felkutassa, s a szenioroknak megszerezze azokat a pályákat és termeket, amelyek fél napokra is üresen állnak.
Jakabházy László szerint akár 120 évig is élhetnénk, ha sportolnánk – és ez nem pénzkérdés. Írt is egy tanulmányt arról, hogyan lehet sportolni egyetlen fillér nélkül, de hiába küldte el hatvan helyre a hatvan oldalas dolgozatot – választ sehonnan sem kapott.
Negyedik rész, 10.29 perc
Mit tehetnek a sport megszerettetéséért azok, akik életükkel bizonyították, hogy milyen messze viheti az embert a képesség mellé gyűjtött akarat? Jakabházy László éppen húsz éve alapította meg a megszállottak klubját. Ma 57 tagjuk van: óceán-vitorlázó, Himalája-mászó, sivatag-futó, műrepülő – többnyire hatvan fölött, bár rájuk nézve ezt senki nem mondaná. Műsorunk vendégei egy kurzust szerveztek a Testnevelési Egyetemen, ahol a diákok olyan lelkesedéssel nézték-hallgatták ezeket az ikonokat, hogy maguk is meglepődtek.