Klubrádió, július 11-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 12. )
A 2012. március 7-i adás ismétlése!
Férfi. Mindörökre. Kortalanul. Most éppen ötven felett. Mi foglalkoztatja, mi zavarja, miben teljesedik ki, miben bizonytalan? Milyen a sármja, az öltözködése, a viselkedése, a kor-tudata? Akar-e fiatalabbnak látszani? Mit vár el magától, a világtól és a nőktől? Néz-e előre, és ha igen, meddig? A Nagy Generációban ma Szervét Tibor színész-rendezővel és Koltai Lajos rendező-operatőrrel beszélgetünk.
Első rész, 11.26 perc

Koltai LajosAmelyben először a Hair című filmből azt a zenét hallgathatjuk, amely alatt Berger a fényes társaság, szépen megterített asztalán táncolt. Mélykuti Ilona meg arról faggatja vendégeit, hogy melyikük mikor rúgta szét maga körül a tányérokat. Hogy mikor lázadtak utoljára – már ha lázadtak ilyen erővel.

Második rész, 12.09 perc
Amelyben arról beszélnek vendégeink, hogy milyen férfinak lenni ötven feléSzervét Tibor és utána. Miben más ez az időszak? Mit kell ilyenkor megtanulni az apaságból, a nagyapaságból.
„Konfrontálódni, dönteni, felelősséget vállalni” – tényleg ez a férfiakra osztott szerep? Törvényszerű-e, hogy ebben a korban gépiessé, örömtelenné válik munka és család? Mit kezd el félteni az ember ötven fölött?
Harmadik rész, 14.19 perc
A harmadik rész azzal indul, hogy egy felvételről Soma elmondja, mit vár ő az ilyen korú pasiktól. Szerinte fontos a megújhodási képesség, a nyitottság az új dolgokra, de a leltárhoz hozzá tartozik a gondozottság, a mozgás és a műveltség is. A stúdióban ülők viszont inkább arról beszéltek, hogy ki hogyan van a korával. „Úgy kell öregedni, ahogy jön!” – mondja Koltai Lajos, aki szerint szánalmas, amikor egy férfi igyekezetében festi a haját. Szervét Tibor szerint az ember felelős a testéért – és negyven fölött nem szabad elhanyagolni. „Mindannyian hiúak vagyunk” – mondja, s talán ez lehet az igazán közös alap. És tudnunk kell, hogy a velünk született energia mennyisége véges – elfogy, újra kell termelni.
Negyedik rész, 11.17 perc
Miért vágyakozik annyi férfi ötven fölött egy huszonéves lányra? Mi hiányzik az életükből? Jó úton járnak-e? Milyen célok, izgalmak, tanulnivalók várnak – várhatnak ránk? Egyáltalán: merre van előre?
Koltai Lajos úgy érzi, az ő útja előre és fölfelé vezet, Szervét Tibor pedig úgy, hogy bármerre viszi is az út – biztos, hogy az előre megy.