05.08-i adás Fenyő Mártával és Székely Eszterrel

Létrehozta: admin (2013. május 08. )
Utolsó hozzászóló: Miso (2013. május 12. )
A polarizált fény múltja és jelene. Lehet-e szerepe a fényterápiának az allergia kezelésében? Milyen új eredményekről tud beszámolni Fenyő Márta, a feltaláló?
A Nagy Generáció másik vendége ma a legjobban éneklő patológus, aki azonban orvosként nem csak az énekesek között kiváló. Dr. Székely Eszter biciklin jár, a pajzsmirigy és a prosztata specialistája, valamint a Rákászok zenekar énekese.
Első rész, 9.57 perc

Fenyő MártaFogalommagyarázat: mi is az a polarizált fény? Fenyő Márta a nyolcvanas években kezdett el foglalkozni a témával, amikor csak annyit tudtak, hogy a lézerfény elősegíti a fekélyek gyógyulását. Először azt kutatta, hogy a lézer mely tulajdonága gyógyít – így jutott el a felismerésig, hogy a polarizált fénynek van gyógyító hatása. Ez akkor forradalmian új felismerés volt, amelynek elismeréséért sokáig kellett harcolni. Ma már nem azt vizsgálják, hogy a fény tényleg gyógyít-e, hanem azt, hogy mely hullámhosszak használhatók fel a legjobban.

Második rész, 13.31 perc

Négy év, 11.390 kezelés, 768 beteg. Ezeket a számokat már dr. Madarasi Anna gyermekgyógyász főorvos sorolja, aki kórházi körülmények között vizsgálja a polarizált fény gyógyító hatását – a számok az általa felügyelt vizsgálatok számai.

Hangsúlyozza, hogy eredményeik tapasztalati eredmények, még nincs mögötte a tudományos feldolgozás, de számára nyilvánvaló, hogy légúti fertőzéseknél, allergiás megbetegedéseknél, ekcémánál és más bőrbetegségeknél jelentősen javítja a betegek állapotát.
Fenyő MártaA doktornő szavait Fenyő Márta annyival egészíti ki, hogy a fényterápia nem magát a betegséget/betegségeket gyógyítja, hanem a szervezet immunrendszerét erősíti meg annyira, hogy aztán az könnyebben győzze le a kórt. Azt külön is hangsúlyozza a feltaláló, hogy senki ne próbálja eldobálni gyógyszereit, mert helyettük itt a fényterápia! Ezt kiegészítő, segítő kezelésnek szánják. Végezetül néhány olyan területről beszélt (mint például a dohányzásról való leszokás lehetősége), amelynek kutatása még csak ezután kezdődik, de amelyekre nagy izgalommal vár.

Harmadik rész, 14.57 perc

Székely Eszter

Egy csengő hangú patológus, Székely Eszter. Ez persze önmagában kevés volt, de amikor 2005-ben úgy érezte, hogy kellene egy zenekar, hamar került két boncmester is (egy dobos és egy szaxofonos) – és onnan kezdve nem volt megállás. Illetve volt – a belső ellentétek miatt egyszer abbahagyták, de aztán egy radiológussal, egy gitártanárral és egy családorvossal kiegészítve újra kezdték, s egy éve már nem csak szakmai kongresszusokon, kollégáik szórakoztatására játszanak, hanem fellépnek nyilvános helyeken is – mint például a Backstage Pubban. Székely Eszter mindezzel együtt nem tartja magát énekesnek, még akkor sem, ha nagyon komolyan veszi a dolgot, énektanárhoz jár, képzi magát. Gyakorolnak is rendszeresen, már csak azért is, mert három hét múlva Párizsban lépnek fel egy citológus világkongresszuson. De nem csak zenekarként: Székely Eszter szakmai előadást is tart majd.

Negyedik rész, 12.21 perc

Székely EszterEgy örömzenész együttes hétköznapjai: hol lehet próbálni, s mennyi idő jut rá? Milyen számokból álljon a repertoár? Szerencsére működik a demokrácia, s mindenki játssza azokat a dalokat is, amelyektől amúgy föláll a szőr a hátán,­ csak mert azokat meg a többiek szeretik.

Székely doktornő persze elsősorban doktornő. Imádja a szakmáját, nemrégiben védte meg doktori téziseit. De mi az a központi leletező, ahol mindig hatalmas a hangzavar, ahol állandó a konzílium a tízfejű meg az ötfejű mikroszkóp segítségével – s ahol olyan a hangulat, hogy az ember (vagy legalábbis Székely Eszter) akármennyit szívesen dolgozik ott.