A 10 legokosabb kutya

(Kortárs)
A 10 legintelligensebb kutya listáját és eme okos ebek tulajdonságait olvashatod itt. Kezdjük a tizedikkel és a legokosabb, az 1. számú szerepel utolsóként.
 

10. Ausztrál pásztorkutya

Elpusztíthatatlan társ, aki a rá bízott feladatot mindig maximálisan megoldja. Könnyen tréningezhető, mert igényli a feladatokat. Aki képtelen pszichésen és fizikálisan is lefárasztani egy ilyen ebet, az nagy ívben kerülje el a fajtát. Az ausztrál pásztorkutyát a 18. században tenyésztették ki, ahogy a neve is elárulja Ausztráliában. Eredetileg skót juhász, dingó, bullterrier és dalmata keresztezésével tenyésztették ki, a szarvasmarhacsordák terelésére. Akkoriban, a gyéren lakott Ausztráliában létfontosságú volt, hogy a szarvasmarhacsordákat az ország egyik végéből a másikba tudják terelni.
A pásztorkutya tömzsi, robosztus és fáradhatatlan. Helyből hihetetlen ugrásokra és fordulatokra képes. Ezek olyan testi adottságok, amelyek nélkül aligha lehetne megfékezni az önfejű szarvasmarhákat.

Bátor, hűséges, intelligens, éber, tanulékony, önálló

Nem a legszebb fajta, lakásban nem tartható

 

9. Rottweiler

Munkakutyának tenyésztették ki, minden porcikája az erőt, a kitartást és a szikárságot sugallja, de egyúttal barátságos, gyermekszerető, kitartó és megbízható eb! Határozott irányítás hiányában megmutatja, hogy ki az „úr” a háznál. Főleg a kanok hajlamosak domináns viselkedésre, de következetes neveléssel, szocializációval, a dominanciára törekvés csökkenthető. Kiváló családi kutya és remek pajtás. Fő feladata, az őrzés-védés, gazdája biztonságáért akár az életét is adná. Egygazdás fajta, feltétlen engedelmességgel csak szeretet gazdájának dolgozik, de a családba beilleszkedve a családtagoktól is elfogad parancsokat. Saját területén belül megkérdőjelezhetetlenül ő az úr, azon kívül azonban megfelelő szocializációval tökéletesen nyugodt, agressziótól mentes.

Ha jól van nevelve, akkor az első számú testőre a családnak

A rossz nevelés kihozza belőle az agresszivitást!

 

8. Papillon

Bájos megjelenésű, apró termetű, felálló fülű, hosszú, selymes szőrű, eléggé tarka bundájú (fehér alapon a máj-barnát kivéve bármelyszínű foltok) eb. Éber, szeretetre méltó víg kedélyű kisállat. Öleb, de abból is az értelmesebb fajta. Egy lemeríthetetlen energiaforrás, aki folyton igényli a törődést. Agility sportra is kiváló!

Fürge, életvidám, értelmes

Kistestű fajta, ezt nem minden gazdi szereti

 

7. Labrador retriever

Elképesztően intelligens állat, ettől fogva igen sokoldalú, szinte bármilyen feladat ellátására alkalmas. Mindenütt népszerű és a nagy kutyatenyésztő hagyományokkal rendelkező országokban a népszerűségi rangsor élén áll. Erőteljes, izmos, mozgékony, rövid szőrű, fekete vagy sárga vagy csokoládészínű kutya. Nem csupán, mint vadászkutya, hanem mint vakvezető és kedvenc is népszerű. Értelmes, jó idegzetű, szívós, tanulékony, tehát sok öröm forrása, de feltétlenül kiképezendő, különben féktelen, szilaj „istencsapása” válhat belőle.

Jó természete miatt kiváló családi kutya

Vigyázni kell az etetéssel, mert rendkívül hízékony

 

6. Skót juhászkutya

Ideális családi kutya, nyugodt és megbízható, emberszeretete és türelme miatt már egészen kis gyerekek mellé is ajánlható. Nagyon intelligens. Tulajdonképpen bárkinek ajánlható, aki nem kifejezetten kemény őrző-védő ebet keres, és elég időt tud a kutyájára fordítani. Nem ajánlatos hosszú ideig egyedül hagyni, mert ez kínzással ér fel számára.

A végletekig hűséges, emberbarát állat

A szőrzete sok gondoskodást igényel

 

5. Dobermann

Ez a "fajta" nem csak mint éber jelzőkutya, hanem mint őrző-védő feladatokra kiválóan alkalmas munkakutya- és házikutya került be a köztudatba, a XX. század elejétől pedig rendőrkutyaként is széles körben elterjedt. A dobermann tenyésztés célja egy középnagy, erőteljes, izmos felépítésű kutya létrehozása, amely tömegessége mellett igen elegáns és nemes felépítésben testesül meg. A dobermann napjainkban kísérő-, védő- és munkakutyaként alkalmazható, de a családi környezethez is kitűnően alkalmazkodik.

Bátor, éber, mozgékony, engedelmes

"egyszemélyes" kutya, nagyon ugatós

 

4. Golden retriever

Számos országban a népszerűségi lista élén található kutya. Nem véletlenül: briliáns vadászeb, szemet gyönyörködtető küllemű, jó természetű, igénytelen házi kedvenc, lelkiismeretes, megbízható vakvezető, Szőrzete közepesen hosszú, selymes, színe a sárgásvörös különböző árnyalataiban fordul elő. Valamikor az 1800-as évek végén tenyésztették ki angol vadászkutyák, vérebek és fekete labrador retriever keresztezése révén. Vérbeli vadászeb, lelkesen és nagy kitartással követi a vadat, szimatmunkája kiváló, fürkészése alapos, „puha szája”, valamint elegáns apportírozása közismert. Világszerte népszerű „kedvencként” is, intelligens, kedves, hűséges, a gyerekek társaként megbízható és türelmes.

Amit egyszer megtanul, azt soha nem felejti el

Ugatós (már kölyökkorban érdemes leszoktatni erről), szőrzete gondos ápolást igényel

 

3. Német juhászkutya

Intelligens, mozgékony, kiegyensúlyozott. Szinte mértéktelen a temperamentuma, ennek ellenére engedelmes, figyelmes, elfogulatlan, a feladatokat jókedvűen végzi. Kellemes társ a háznál, imádja a gyermekeket, barátságos a háziállatokhoz. Ideális munkakutya, nagyon nehéz helyettesíteni, nem csoda, hogy fegyveres szerveknél, és más hasznos feladatok elvégzésére is ezt a fajtát választják.

Szőrzete minden időjárási körülmények között megvédi őt

Mindig kell mellé a gazdi, a hosszú távolléteket büntetésnek fogja fel.

 

2. Uszkár

Manapság az uszkárt társállatként tartják, igazi családtag válik belőle. Az óriás uszkárt egyes országokban ismét alkalmazzák vadászkutyaként, egyes egyedek akár szarvasgomba-keresőnek vagy vakvezetőnek is beválnak. A kisebb változatokat még ma is gyakran használják cirkuszi mutatványokban, ez is azt bizonyítja, hogy szinte bármire betanítható. A kutyasportokban, így az agility-ben és a flyball-ban, illetve a trükkös elemekben gazdag dog dancing-ben is nagyszerű sikereket ér el.

Éértelmes, szófogadó, ragaszkodó

Rendszeres kozmetikát igényel.

 

1. Border collie

Értelmes, tanulékony, aktív, ragaszkodó, érzékeny és játékos. Nagyon aktív ha a játékról van szó. Kiváló sport és munkakutya. A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. Nincs az a futball meccs, amibe ne avatkozna bele, ha játszanak a gyerekek. A border nagyon gyorsan tanul. Kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának ajánlható, aki nem sajnálja az időt és fáradságot a kutyájára. Az biztos, hogy a border coliie ezt bőségesen meghálálja.

Gyorsan tanul, kimagasló intelligenciájú

Sok mozgást igényel, lakásba nem való.

 

Az eredtiből ollózta: Sándor Zsuzsa

 

Okos kutyák
◄ 

103 éves a világ legidősebb orvosa!

Hinohara doktor mindössze 60 kg-os, de ezt a testsúlyt 30 éven keresztül sikerült megtartania. A világ legidősebb aktív orvosán nem látszik, hogy elrepült volna felette az idő, most is jó formában van, sok középkorú férfi megirigyelhetné fizikumát.
Tovább

A nők infarktusa más!

Figyeljünk oda!

Majdhogynem kívülről fújjuk, melyek az infarktus jellemző tünetei, ám nem árt tudni, hogy a gyengébbnek nevezett nemnél a tipikus jelzésekre is figyelni kell.
Tovább

Megettük Regős Bendegúz cipőfűzőjét

(könyvesblog.hu)

Ha evett már titokban könyvtárban, akkor menjen el, szabaduljon fel, vegye vissza a könyvtárosoktól mindazt, amit annak idején elvettek öntől! A Dob utcában nyitott meg a Könyvbár étterem, ami minden héten valamilyen könyv köré szervezi a konyháját.
Tovább

A szorongás jót tesz az idősebb nőknek?

A szorongás meghosszabbíthatja az idősebb nők életét, míg a korosodó férfiaknál komoly kockázati tényezőt jelenthet, állítja egy amerikai tanulmány. (Szerintünk a nők minden életkorban jobban szoronganak – ez a szerencséjük.)
Tovább

Retro

avagy miért szeretjük a hatvanas éveket

Ismerős mindenki számára a Panni fal, az Erika szék, a Márta fotel, a Klára konyha, a Varia bútor, a Kékes tv,a Pacsirta rádió és társaik. A valamirevaló családok 60-as évekbeli lakásában ezek szolgálták a lakhatás kényelmét.
Tovább

Miért gyengébb a férfinem akkor, amikor a csontok erősségéről van szó?

Oszteoporózis Világnap

Az oszteoporózis a csontokat érintő betegség, a csontok gyengülésével, törékennyé válásával és nagy valószínűséggel törésekkel jár. A törések minden típusánál, mint például a gerinc- és csípőtörés, férfiaknál magasabb a halálozási arány, mint a nőknél. Ha az első törés után a csontritkulásos férfiakat gondozásba vennék, jelentősen csökkenne a további törések és a korai halál kockázata. Mégis, a férfiak kevesebb, mint húsz százalékát kezelik.
Tovább

Megnyílt a nemzetközi betegirányító honlap

a magyar, illetve az EU-polgárok határon túli egészségügyi ellátását segítő Nemzeti Kapcsolattartó Pont

www.eubetegjog.hu
Tovább

Itt az egészség az ügy: egeszseg.hu

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elindította honlapját

amelyen, ahogy az MTI tolmácsolta ajánlását: „releváns, az egészségüggyel kapcsolatos információk vannak fent, és ahonnan érdemes tájékozódni”.
Tovább
◄